Przechowywanie żywności w lodówce

Przechowywanie żywności w lodówce to skuteczny sposób na to, by produkty spożywcze jak najdłużej zachowały świeżość. Niska temperatura hamuje rozwój niebezpiecznych drobnoustrojów i zapobiega psuciu się pokarmów. [tableofcontents]

Sprawdź, jak przechowywać jedzenie w lodówceSprawdź, jak przechowywać jedzenie w lodówce

Gdzie w lodówce należy przechowywać produkty spożywcze?

Przechowywanie jedzenia jest dużo prostsze dzięki lodówkom, ale nie wszystkie rodzaje żywności powinny być poddawane działaniu niskiej temperatury. Zanim schowasz coś do lodówki, weź pod uwagę zasady przechowywania żywności.

Należy pamiętać, ze temperatura w lodówce nie jest stała, lecz różni się w zależności od miejsca. Optymalna temperatura na środkowej półce to 5°C. Znając różnice pomiędzy poszczególnymi miejscami w lodówce, bezpieczne przechowywanie żywności stanie się łatwiejsze. Pamiętaj, że w lodówce najzimniej jest na najniższych półkach, gdzie najczęściej są umieszczone szuflady. Temperatura tam powinna wynosi około 2°C. Jest to dobre miejsce na przechowywanie mięsa w lodówce. Unikniesz przy tym także kapania na inne produkty.

Jajka, produkty mleczne, kanapki z kiełbasą, ciasta oraz produkty, na których jest napisane, że po otwarciu powinny być przechowywane w lodówce umieszczaj na środkowych półkach lub na najwyższych. Półki lub szuflady umiejscowione na samej górze to idealne miejsce na przechowywanie warzyw i owoców, które są wrażliwe na niską temperaturę. Półki na drzwiach lodówki są najcieplejszym miejscem w lodówce. Mają temperaturę około 10-15°C, zatem są przeznaczone na produkty, które wymagają jedynie delikatnego chłodzenia. Dlatego też w tym miejscu trzymaj napoje, musztardę, ketchup i masło.

Jak przechowywać żywność, aby nie ulegała przeterminowaniu?

Jeśli chcesz prawidłowo przechowywać produkty spożywcze, zastosuj się do poniższych wskazówek.

  • Aby żywność była długo smaczna i aromatyczna, owijaj ją w folię lub wkładaj w szczelne opakowania. Resztki jedzenia wkładaj w czyste i płytkie pojemniki z przykryciem.
  • Nigdy nie wkładaj ciepłego jedzenia do lodówki, ponieważ spowodujesz podniesienie temperatury.
  • Jeśli twoja lodówka nie pokazuje temperatury chłodzenia, możesz zakupić w tym celu specjalny termometr. Przechowywanie wówczas stanie się łatwiejsze.
  • Zawsze zwracaj uwagę na datę ważności produktu.

Jak korzystać z lodówki?

Pamiętaj, by nie kłaść zbyt dużej ilości jedzenia do lodówki. Jeśli produktów jest tak dużo, że nie ma między nimi wolnej przestrzeni, zimne powietrze nie krąży swobodnie, co powoduje, że temperatura w lodówce rośnie. Poza tym, jeśli warstwa szronu akumuluje się, lodówka będzie funkcjonowała niewydajnie. Dlatego trzeba regularnie usuwać szron, na przykład za pomocą ciepłej wody z dodatkiem octu, który dodatkowo usunie nieprzyjemny zapach.

Nie wszystkie produkty spożywcze muszą być trzymane w lodówce, a nawet przechowywane w niskiej temperaturze, ponieważ stracą smak i wartości odżywcze.

Do takich produktów należą: owoce tropikalne, pomidory, zielony groszek, ogórek, * cukinia.

Chleb trzymany w lodówce szybciej stanie się czerstwy. Owoce, które są jeszcze niedojrzałe, także lepiej trzymać w temperaturze pokojowej.

W lecie ustaw odpowiednią temperaturę chłodzenia i upewnij się, że drzwi są za każdym razem szczelnie zamykane. Lodówkę otwieraj tylko wtedy, gdy jest to naprawdę konieczne i zamykaj ją jak najszybciej. Dzięki tym wszystkim radom przechowywanie żywności w lodówce stanie się łatwiejsze i efektywniejsze.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka