Przez 7 lat obserwowali nawyki żywieniowe. Jeden z nich o 30 proc. zwiększa ryzyko udaru

Czy odwieczny spór o to, kiedy warto zjeść kolację, a o której godzinie lepiej sobie ją darować, został nareszcie rozwiązany? Francuscy naukowcy, badając zwyczaje związane z wieczornym posiłkiem, odkryli, że spożywanie go po pewnej godzinie znacząco zwiększa ryzyko śmiertelnych zagrożeń dla zdrowia.

Późne jedzenie kolacji może zwiększać ryzyko udaruPóźne jedzenie kolacji może zwiększać ryzyko udaru
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Zwiększa ryzyko udaru prawie o 30 proc.

Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Sorbona w Paryżu na 100 tys. osób trwało aż siedem lat. Uczestnicy monitorowali pory spożywania posiłków w dni powszednie i weekendy, badacze natomiast sprawdzali, jak się to przekłada na ryzyko udaru czy miniudaru. Na przestrzeni lat dwa tysiące osób doznało powikłań w wyniku chorób układu krążenia, w tym zawału serca i udaru mózgu.

Jedna trzecia ankietowanych jadała kolacje przed godziną 20 i jedna trzecia po 21. Ta grupa osób notowała aż o 28 proc. wyższe ryzyko udaru lub TIA, czyli przemijającego ataku niedokrwiennego mózgu, niż osoby jedzące przed godziną 20.

Co więcej, każda kolejna godzina po 20 zwiększała to ryzyko o kolejne osiem proc. Nocne okresy postu natomiast zmniejszały je aż o siedem procent.

Kolacje, po których obudzisz się z płaskim brzuchem

Jedzenie kolacji po godzinie 21 może zwiększać ryzyko udaru mózgu
Jedzenie kolacji po godzinie 21 może zwiększać ryzyko udaru mózgu © Getty Images

Pora kolacji a udar. Gdzie jest związek?

Naukowcy wyjaśniają, że jedzenie posiłków nocą wpływa negatywnie na trawienie pokarmu, a to wiąże się z podniesieniem poziomu glukozy we krwi oraz wyższą wartością ciśnienia tętniczego. Zarówno wysokie ciśnienie, jak i utrzymująca się hiperglikemia uszkadzają naczynia krwionośne, co może przyczyniać się do zawału mięśnia sercowego bądź udaru.

Francuscy badacze zauważyli coś jeszcze. Późna kolacja ma zgubny wpływ szczególnie na zdrowie kobiet, które stanowiły aż 80 proc. badanej kohorty. - Moja babcia ostrzegała mnie, żebym nie jadł kolacji za późno, a to badanie sugeruje, że ta rada może mieć sens – stwierdził Bernard Dour, starszy autor badania.

- Dziś jesteśmy społeczeństwem funkcjonującym 24 godziny na dobę, siedem dni w tygodniu. Ludzie mają poczucie, że nigdy nie mają wystarczająco dużo czasu. Dlatego wielu z nas często jada późno w nocy – dodaje Dour.

Badanie przyniosło także niepokojące wnioski dotyczące mężczyzn w kontekście pór posiłków. Okazało się, że panowie, którzy zwlekają ze śniadaniem, notują wyższe o 11 proc. ryzyko choroby niedokrwiennej serca.

- Twój rytm dobowy odgrywa dużą rolę, jeśli chodzi o sygnały głodu – wyjaśnia w rozmowie z Fortune Kayla Kopp dietetyczka w Centrum Żywienia Człowieka z Cleveland Clinic.

- Z tego powodu najlepiej jest spożywać śniadania, obiady i kolacje w sposób ciągły i regularny każdego dnia, bez pomijania posiłków - radzi.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka