Przysmak z Mazur. Jedna z najzdrowszych polskich ryb

Miętus nie jest aż tak chętnie kupowany jak inne ryby. Warto jednak częściej sięgać po ten mazurski przysmak. Można go przyrządzić na wiele sposobów, a do tego zawiera mnóstwo składników odżywczych.

Bardzo smaczna, choć mało popularna ryba. To jeden z najlepszych polskich gatunkówBardzo smaczna, choć mało popularna ryba. To jeden z najlepszych polskich gatunków
Źródło zdjęć: © Getty Images

Jedna z najlepszych polskich ryb

Na wstępie warto dodać, że miętus to jedyny gatunek z rodziny dorszowatych, który można znaleźć w słodkich wodach. To jedna z najlepszych polskich ryb, a w dodatku zawiera niewiele ości.

Mięso miętusa jest stosunkowo tłuste i ma charakterystyczny biały kolor. Ryba jest doskonałym źródłem białka i zawiera szereg witamin z grupy B oraz witaminę A, a także minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen oraz cynk.

Wysoka zawartość białka sprawia, że to doskonała ryba dla osób aktywnych. Proteiny nie tylko przyspieszają regenerację tkanki mięśniowej, ale także wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego.

Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki

Białko stanowi podstawowy budulec skóry, włosów i paznokci. To niezwykle ważny składnik odżywczy dla naszego organizmu, który bierze udział w regulowaniu zmian metabolicznych naszego organizmu.

Zalety spożywania miętusa

Witamina A zawarta w miętusie wspiera odporność, a także pomaga zadbać o wzrok. Witaminy z grupy B wspomagają układ nerwowy i regulują produkcję hormonów, a selen chroni przed infekcjami i poprawia funkcjonowanie tarczycy.

W 100 g miętusa znajduje się około 100 kcal, 19 g białka i około 1 g tłuszczy. Gatunek jest bardzo zdrowy, więc warto wprowadzić go do naszego jadłospisu. Należy jednak uważać, gdy podajemy go dzieciom, ponieważ mogą pojawić się w nim ości.

Mięso miętusa można przygotować na wiele sposobów. Doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia, duszenia lub gotowania na parze. Gatunek dostępny jest także w wersji wędzonej.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka