Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Pulpety z pangi

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 14:14
Pulpety z pangi
Pulpety z pangi

To danie w przeciwieństwie do ryby smażonej w panierce jest lekkostrawne, mniej kaloryczne i nie zawiera rakotwórczych tłuszczy trans. Ryba jest cennym źródłem białka oraz niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 odpowiedzialnych miedzy innymi za prawidłową pracę mózgu.

Składniki

  • 1 kg pangi,

  • 2-3 jajka,

  • ½ szklanki bułki tartej,

  • 2 cebule,

  • sól, pieprz do smaku.



Sposób przygotowania

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Rybę dokładnie umyć, odsączyć na papierowym ręczniku. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Całość zmielić w maszynce. Do tak przygotowanej masy wbijamy jajka, dodajemy tartą bułkę, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. W głębokim garnku gotujemy wodę z dodatkiem bulionu w kostce. Formujemy okrągłe kotleciki i gotujemy około 10-15 minut. Dobrze smakują z ryżem i z pikantnymi dodatkami.



Komentarz

Panga jest delikatna w smaku i pozbawiona specyficznego rybnego zapachu. Przygotowana w formie pulpetów powinna smakować nawet tym, którzy nie są smakoszami ryb np. dzieciom.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie391 kcal
Białka52,89 g
Tłuszcze8,17 g
Cholesterol393,5 mg
Węglowodany28,47 g
Błonnik3,02 g
Witamina C4,2 mg
Witamina A167,1 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze