Pulpety z pangi
To danie w przeciwieństwie do ryby smażonej w panierce jest lekkostrawne, mniej kaloryczne i nie zawiera rakotwórczych tłuszczy trans. Ryba jest cennym źródłem białka oraz niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 odpowiedzialnych miedzy innymi za prawidłową pracę mózgu.
Składniki
- 1 kg pangi,
- 2-3 jajka,
- ½ szklanki bułki tartej,
- 2 cebule,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
Rybę dokładnie umyć, odsączyć na papierowym ręczniku. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Całość zmielić w maszynce. Do tak przygotowanej masy wbijamy jajka, dodajemy tartą bułkę, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. W głębokim garnku gotujemy wodę z dodatkiem bulionu w kostce. Formujemy okrągłe kotleciki i gotujemy około 10-15 minut. Dobrze smakują z ryżem i z pikantnymi dodatkami.
Komentarz
Panga jest delikatna w smaku i pozbawiona specyficznego rybnego zapachu. Przygotowana w formie pulpetów powinna smakować nawet tym, którzy nie są smakoszami ryb np. dzieciom.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 391 kcal |
Białka | 52,89 g |
Tłuszcze | 8,17 g |
Cholesterol | 393,5 mg |
Węglowodany | 28,47 g |
Błonnik | 3,02 g |
Witamina C | 4,2 mg |
Witamina A | 167,1 µg |