Pyszne jedzenie, które wcale nie zawiera dużo węglowodanów

Ograniczenie ilości żywności obfitującej w węglowodany może przyczynić się do przyśpieszenia procesu chudnięcia. Oczywiście nie chodzi o ich całkowitą eliminację z codziennej diety, gdyż może to być niekorzystne dla zdrowia. Warto po prostu jeść na co dzień produkty o niskiej zawartości węglowodanów, a w momencie wystąpienia silnej potrzeby spożycia czegoś niezdrowego sięgnąć po zdrową przekąskę wysokowęglowodanową.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

/ 6Ciemna czekolada

Obraz
© Zdjęcie autorstwa John Loo / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Ciemna czekolada jest dozwolonym produktem w diecie niskowęglowodanowej. W szczególności ta zawierająca w sobie 90% kakao jest bardzo korzystna dla zdrowia. Zawiera w składzie silne przeciwutleniacze, które wykazują działanie antynowotworowe. Co więcej, spożycie kilku kostek czekolady powoduje wzrost stężenia endorfin we krwi, a tym samym poprawę samopoczucia.

/ 6Pierś z kurczaka

Obraz
© Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

Pierś z kurczaka można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Co więcej, obfituje ona w pełnowartościowe białko, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto łączyć ją z warzywami, aby uniknąć zbytniego zakwaszenia ustroju.

/ 6Awokado

Obraz
© Zdjęcie autorstwa margenauer / CC BY

Awokado to niskowęglowodanowy produkt spożywczy obfitujący w zdrowe kwasy tłuszczowe. Regularne spożywanie tego owocu może przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi.

/ 6Bekon

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

Wiele osób kocha charakterystyczny smak chrupiącego boczku. Produkt ten zawiera stosunkowo niewiele węglowodanów. Niemniej jednak lepiej nie przesadzać z ilością boczku spożywanego w ciągu miesiąca, gdyż w 70% składa się on z tłuszczy.

/ 6Ryby

Obraz
© Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

Ryby stanowią bogate źródło białka niezbędnego dla każdego żywego organizmu. Co więcej, są one skarbnicą zdrowych kwasów tłuszczowych, które zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia.

/ 6Jaja

Obraz
© Zdjęcie autorstwa margenauer / CC BY

Jeszcze nie tak dawno dietetycy zalecali ograniczenie ilości jaj spożywanych w ciągu tygodnia. Obecnie dopuszczalne jest zjadanie nawet kilku jaj dziennie. Zawierają one bowiem w składzie sporą ilość zdrowych kwasów tłuszczowych, które są korzystne dla zdrowia.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka