Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Racuszki z dyni
Jeśli wolisz słodkie placki wegetariańskie, wypróbuj przepis na racuszki z dyni. Jest to przykład mniej znanego dania dla wegetarian, które ma jednak grupę wiernych fanów.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Usuń pestki z dyni, obierz ją i zetrzyj na tarce (na dużych oczkach). Utrzyj żółtka z cukrem i margaryną, po czym wymieszaj je z dynią. Dodaj sól i mąkę. Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj ją z pozostałymi składnikami. Usmaż niewielkie placki i podawaj je z gęstą śmietaną.
Kalorie | 342,9 kcal |
---|---|
Białko | 12,5 g |
Tłuszcze | 14,2 g |
Cholesterol | 204,8 mg |
Węglowodany | 46,1 g |
Błonnik | 5,1 g |
Witamina C | 12,0 mg |
Witamina A | 961,4 µg |