Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Racuszki z dyni

Avatar placeholder
Joanna Brodziak 14.03.2017 13:54
Racuszki z dyni
Racuszki z dyni (Zdjęcie autorstwa: Heather Katsoulis / CC BY-SA 2.0)

Jeśli wolisz słodkie placki wegetariańskie, wypróbuj przepis na racuszki z dyni. Jest to przykład mniej znanego dania dla wegetarian, które ma jednak grupę wiernych fanów.

Składniki:

  • średnia dynia,
  • 4 jaja,
  • łyżka margaryny,
  • łyżka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Usuń pestki z dyni, obierz ją i zetrzyj na tarce (na dużych oczkach). Utrzyj żółtka z cukrem i margaryną, po czym wymieszaj je z dynią. Dodaj sól i mąkę. Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj ją z pozostałymi składnikami. Usmaż niewielkie placki i podawaj je z gęstą śmietaną.

Kalorie342,9 kcal
Białko12,5 g
Tłuszcze14,2 g
Cholesterol204,8 mg
Węglowodany46,1 g
Błonnik5,1 g
Witamina C12,0 mg
Witamina A961,4 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze