Trwa ładowanie...

Rak prostaty - dieta

Avatar placeholder
Weronika Buczkowska 09.02.2015 09:36
Rak prostaty - dieta
Rak prostaty - dieta (Zdjęcie autorstwa Anelka / CC0 1.0)

Rak gruczołu krokowego to jeden z nowotworów złośliwych występujących u mężczyzn. Częstość występowania tego nowotworu stale wzrasta – dotyczy głównie mężczyzn po 65 roku życia, a największą liczbę zachorowań notuje się w grupie wiekowej 70-74 lata. W leczeniu raka prostaty stosuje się różne metody terapeutyczne. Ryzyko wystąpienia nowotworu stercza można zmniejszyć poprzez odpowiednie odżywianie. Korzystna dla zdrowia jest dieta śródziemnomorska.

spis treści

1. Dieta przy raku prostaty

Rola zdrowej diety i jej wpływ na wygląd, umysł, samopoczucie, a przede wszystkim zdrowie, są w ostatnich latach traktowane coraz poważniej. Lekarze podkreślają, że sposób odżywiania ma często decydujący wpływ na rozwój nowotworu.

Światowy Fundusz Badań nad Rakiem w raporcie opublikowanym pod koniec 2003 roku dowodzi, że 40 proc. zachorowań na raka można zapobiec poprzez właściwe odżywianie i pozbycie się nadwagi. Dieta antyrakowa powinna być uboga w tłuszcze, cukier i sól, a bogata w witaminy A, C, E oraz pierwiastki, takie jak magnez, selen, które hamują rozwój komórek nowotworowych. Właśnie te minerały usuwają z organizmu wolne rodniki.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Leczenie i zapobieganie rakowi prostaty

W zapobieganiu i leczeniu raka prostaty warto pamiętać o:

  • unikaniu przyjmowania płynów przed snem oraz napojów działających diuretycznie (np. kawa, piwo),
  • unikaniu jazdy na rowerze, motorze, siedzenia na zimnym podłożu,
  • unikaniu przyjmowania leków nasilających schorzenia raka prostaty (steroidy anaboliczno-androgenne),
  • dostarczaniu organizmowi dużej ilości cynku, beta-karotenu, witamin C, E oraz flawonoidów (owoce, warzywa, soki owocowe, warzywa strączkowe, orzechy),
  • zwiększaniu spożycia tłustych ryb morskich – zawarte tam kwasy tłuszczowe omega-3 zwiększają odporność organizmu oraz zmniejszają ryzyko zakażeń i zachorowania na raka gruczołu prostaty,
  • unikaniu słodyczy i węglowodanów przetworzonych z jasnej mąki,
  • zwiększaniu spożycia produktów sojowych – zawierają izoflawony, substancje skutecznie zapobiegające chorobom prostaty.

3. Wpływ warzyw i owoców na leczenie raka prostaty

Warzywa i owoce są bardzo ważne w profilaktyce chorób nowotworowych, zwłaszcza te świeże i surowe, ale mogą też być gotowane i duszone. Zwiększone ich spożycie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka gruczołu krokowego. Owoce i warzywa zawierają nie tylko błonniki składniki mineralne niezbędne dla zdrowia, ale i substancje nazywane fitozwiązkami. Pod tą nazwą kryją się flawonoidy, indole i fenole – związki skuteczne w leczeniu raka prostaty. Znajdują się w łatwo dostępnych produktach, jak np.:

  • pomidory – zawierają karotenoid o nazwie likopen, związek fenolowy chroniący organizm przed rakotwórczymi zanieczyszczeniami środowiska; wiadomo, że ryzyko powstania raka prostaty u mężczyzn spożywających w tygodniu 10 pomidorów zmniejsza się o 45 proc.
  • brokuły – mają w składzie indole, glukozyralany, które w organizmie przekształcają się w sulforolany, skuteczne w walce z nowotworem gruczołu krokowego,
  • winogrona – mają kwas elaginowy, obecny także w czereśniach i truskawkach, działający antyrakowo,
  • cytrusy – są bogate w antyrakowe flawonoidy i luteinę.

4. Leczenie raka prostaty – dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska jest skuteczna w profilaktyce raka gruczołu prostaty. Należy stosować dietę śródziemnomorską w całości, nie tylko wybrane produkty – w całości działa lepiej.

  • brokuły, brukselka, kalafior, kapusta – zmniejszają ryzyko zachorowania na raka gruczołu krokowego;
  • cebula, czosnek, szczypiorek – zawierają flawonoidy, hamujące nowotwory;
  • pomidory, czerwona papryka – zawierają likopen, który zapobiega tworzeniu się wolnych rodników;
  • soja – zawiera fitoestrogeny, które zmniejszają poziom PSA;
  • grzyby – zawierają selen, który też zmniejsza PSA i ryzyko raka;
  • tłuszcze z ryb, a także olej lniany – zawierają kwasy omega-3, które obniżają ryzyko nie tylko raka, ale też zawału i choroby wieńcowej;
  • produkty zawierające witaminę E, np. sezam;
  • zielona herbata – zawiera dużo polifenoli działających przeciwrakowo;
  • czerwone wino – także zawiera polifenole;
  • pestki dyni;
  • rozmaryn.

Warto ograniczyć:

  • zbyt dużo czerwonego mięsa – spożywanie go zbyt często może zwiększyć ryzyko raka prostaty;
  • zbyt dużo tłuszczów nasyconych (zwierzęcych) – zamiast tego tłuszcze nienasycone, np. z ryb i owoców morza, oliwa;
  • zbyt dużo słodyczy – prowadzą do otyłości, a otyłość zwiększa ryzyko raka stercza;
  • drób – wapń tam zawarty zmniejsza zapasy witaminy D, która chroni organizm przed rakiem prostaty;
  • zbyt ostre i kwaśne pokarmy.

Rak gruczołu krokowego jest często spotykaną chorobą u mężczyzn, zwłaszcza w wieku średnim. Choroba ta powoduje potrzebę częstego oddawania moczu, jego mętnienie lub zakrwienie, ból w trakcie oddawania moczu, brak zdolności kontrolowania tej czynności oraz inne uciążliwości z tym związane. W profilaktyce raka stercza coraz bardziej istotna jest odpowiednia dieta – bogata w warzywa i owoce, ryby i ziarna zbóż.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze