Rak prostaty - dieta
Rak gruczołu krokowego to jeden z nowotworów złośliwych występujących u mężczyzn. Częstość występowania tego nowotworu stale wzrasta – dotyczy głównie mężczyzn po 65 roku życia, a największą liczbę zachorowań notuje się w grupie wiekowej 70-74 lata. W leczeniu raka prostaty stosuje się różne metody terapeutyczne. Ryzyko wystąpienia nowotworu stercza można zmniejszyć poprzez odpowiednie odżywianie. Korzystna dla zdrowia jest dieta śródziemnomorska.
Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"
- 1. Dieta przy raku prostaty
- 2. Leczenie i zapobieganie rakowi prostaty
- 3. Wpływ warzyw i owoców na leczenie raka prostaty
- 4. Leczenie raka prostaty – dieta śródziemnomorska
1. Dieta przy raku prostaty
Rola zdrowej diety i jej wpływ na wygląd, umysł, samopoczucie, a przede wszystkim zdrowie, są w ostatnich latach traktowane coraz poważniej. Lekarze podkreślają, że sposób odżywiania ma często decydujący wpływ na rozwój nowotworu.
Światowy Fundusz Badań nad Rakiem w raporcie opublikowanym pod koniec 2003 roku dowodzi, że 40 proc. zachorowań na raka można zapobiec poprzez właściwe odżywianie i pozbycie się nadwagi. Dieta antyrakowa powinna być uboga w tłuszcze, cukier i sól, a bogata w witaminy A, C, E oraz pierwiastki, takie jak magnez, selen, które hamują rozwój komórek nowotworowych. Właśnie te minerały usuwają z organizmu wolne rodniki.
2. Leczenie i zapobieganie rakowi prostaty
W zapobieganiu i leczeniu raka prostaty warto pamiętać o:
- unikaniu przyjmowania płynów przed snem oraz napojów działających diuretycznie (np. kawa, piwo),
- unikaniu jazdy na rowerze, motorze, siedzenia na zimnym podłożu,
- unikaniu przyjmowania leków nasilających schorzenia raka prostaty (steroidy anaboliczno-androgenne),
- dostarczaniu organizmowi dużej ilości cynku, beta-karotenu, witamin C, E oraz flawonoidów (owoce, warzywa, soki owocowe, warzywa strączkowe, orzechy),
- zwiększaniu spożycia tłustych ryb morskich – zawarte tam kwasy tłuszczowe omega-3 zwiększają odporność organizmu oraz zmniejszają ryzyko zakażeń i zachorowania na raka gruczołu prostaty,
- unikaniu słodyczy i węglowodanów przetworzonych z jasnej mąki,
- zwiększaniu spożycia produktów sojowych – zawierają izoflawony, substancje skutecznie zapobiegające chorobom prostaty.
3. Wpływ warzyw i owoców na leczenie raka prostaty
Warzywa i owoce są bardzo ważne w profilaktyce chorób nowotworowych, zwłaszcza te świeże i surowe, ale mogą też być gotowane i duszone. Zwiększone ich spożycie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka gruczołu krokowego. Owoce i warzywa zawierają nie tylko błonniki składniki mineralne niezbędne dla zdrowia, ale i substancje nazywane fitozwiązkami. Pod tą nazwą kryją się flawonoidy, indole i fenole – związki skuteczne w leczeniu raka prostaty. Znajdują się w łatwo dostępnych produktach, jak np.:
- pomidory – zawierają karotenoid o nazwie likopen, związek fenolowy chroniący organizm przed rakotwórczymi zanieczyszczeniami środowiska; wiadomo, że ryzyko powstania raka prostaty u mężczyzn spożywających w tygodniu 10 pomidorów zmniejsza się o 45 proc.
- brokuły – mają w składzie indole, glukozyralany, które w organizmie przekształcają się w sulforolany, skuteczne w walce z nowotworem gruczołu krokowego,
- winogrona – mają kwas elaginowy, obecny także w czereśniach i truskawkach, działający antyrakowo,
- cytrusy – są bogate w antyrakowe flawonoidy i luteinę.
4. Leczenie raka prostaty – dieta śródziemnomorska
Dieta śródziemnomorska jest skuteczna w profilaktyce raka gruczołu prostaty. Należy stosować dietę śródziemnomorską w całości, nie tylko wybrane produkty – w całości działa lepiej.
- brokuły, brukselka, kalafior, kapusta – zmniejszają ryzyko zachorowania na raka gruczołu krokowego;
- cebula, czosnek, szczypiorek – zawierają flawonoidy, hamujące nowotwory;
- pomidory, czerwona papryka – zawierają likopen, który zapobiega tworzeniu się wolnych rodników;
- soja – zawiera fitoestrogeny, które zmniejszają poziom PSA;
- grzyby – zawierają selen, który też zmniejsza PSA i ryzyko raka;
- tłuszcze z ryb, a także olej lniany – zawierają kwasy omega-3, które obniżają ryzyko nie tylko raka, ale też zawału i choroby wieńcowej;
- produkty zawierające witaminę E, np. sezam;
- zielona herbata – zawiera dużo polifenoli działających przeciwrakowo;
- czerwone wino – także zawiera polifenole;
- pestki dyni;
- rozmaryn.
Warto ograniczyć:
- zbyt dużo czerwonego mięsa – spożywanie go zbyt często może zwiększyć ryzyko raka prostaty;
- zbyt dużo tłuszczów nasyconych (zwierzęcych) – zamiast tego tłuszcze nienasycone, np. z ryb i owoców morza, oliwa;
- zbyt dużo słodyczy – prowadzą do otyłości, a otyłość zwiększa ryzyko raka stercza;
- drób – wapń tam zawarty zmniejsza zapasy witaminy D, która chroni organizm przed rakiem prostaty;
- zbyt ostre i kwaśne pokarmy.
Rak gruczołu krokowego jest często spotykaną chorobą u mężczyzn, zwłaszcza w wieku średnim. Choroba ta powoduje potrzebę częstego oddawania moczu, jego mętnienie lub zakrwienie, ból w trakcie oddawania moczu, brak zdolności kontrolowania tej czynności oraz inne uciążliwości z tym związane. W profilaktyce raka stercza coraz bardziej istotna jest odpowiednia dieta – bogata w warzywa i owoce, ryby i ziarna zbóż.
Komentarze