Reishi – grzyb mocy duchowej i nieśmiertelności
Medycyna Wschodu docenia je od ponad dwóch tysięcy lat. Specjaliści twierdzą, że pomagają zachować dobre zdrowie i wpływają na długowieczność, dlatego nazywane są „grzybami nieśmiertelności”, „grzybami mocy duchowej" lub „grzybami 1000 lat”. Reishi korzystnie wpływają na cały nasz organizm. W Polsce naturalnie nie występują, ale są dostępne w formie kapsułek.
Wskazówki dla grzybiarzy
Wartości odżywcze grzybów wzbudzają kontrowersje wśród dietetyków. Jedni uważają, że oprócz smaku i aromatu zupełnie pozbawione są cennych walorów. Tymczasem ich wartość odżywcza zależy od gatunku i pochodzenia. Wiele z nich zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę A, C, D i PP, a także żelazo, sole mineralne potasu, fosforu, sodu i wapnia. Ze względu na dużą zawartość wody (80-90 proc.) i błonnika, mogą być sprzymierzeńcem w walce z nadwagą.
Właściwości zdrowotne reishi
Reishi wykazują dobroczynne działanie w leczeniu żółtaczki, nadciśnienia tętniczego i zwiększonego stężenia cholesterolu we krwi. Zawierają niewiele kalorii i tłuszczu, są za to bogate w białko roślinne, witaminy i minerały. Mają wpływ na immunomodulację, a więc pobudzają odporność organizmu. Grzyby te mają również działanie przeciwutleniające, potrafią blokować wolne rodniki, promieniowanie UV oraz sztuczne utleniacze.
Reishi na dobry sen
Reishi zapobiegają marskości wątroby, a także chronią ją przed szkodliwymi składnikami chemicznymi, bakteriami i wirusami. Mają korzystny wpływ na biorytm, stąd też pomagają zwalczać bezsenność. Redukują stres, niwelują napięcie mięśni i dają efekt uspokajający, wpływając na jakość naszego wypoczynku. Są również sprzymierzeńcem w walce z nowotworami.
Reishi także na cerę
Reishi występuje w Chinach pod nazwą Ganoderma lucidum. „Ganoderma” z greckiego oznacza „lśniącą skórę”, natomiast „lucidum” pochodzi z łaciny i tłumaczy się jako „błyszczący”. Skąd takie porównanie? Badania nad właściwościami tych grzybów pozwoliły na odkrycie ich odmładzających właściwości, stąd też stosowane są one również w produkcji kremów.