Resztki produktów, które powinnaś jeść

Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze.

Chociażby z tego względu warto zmienić sposób przyrządzania niektórych produktów.

Zobacz naszą galerię i sprawdź, które "odpadki" są najbardziej wartościowe.

Zachęcamy również do dzielenia się swoimi sposobami na odporność w komentarzach.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa bykst / CC BY

/ 9Skórka od bobu

Wiele osób przed spożyciem bobu ściąga z niego skórkę.

W ten sposób pozbawiamy się składników, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy, a także oczyszczają jelita.

Poza tym w skórce bobu znajduje się duża ilość witamin, które uczestniczą w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie.

/ 9Nać marchewki

Obraz
© Zdjęcie autorstwa woodleywonderworks / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

W większości gospodarstw domowych nać marchewki stanowi raczej rzadko wykorzystywany element tego warzywa.

Jest ona bogatym źródłem chlorofilu – składnika mającego zbawienny wpływ na zdrowie człowieka.

Neutralizuje on nieprzyjemny zapach z ust, oczyszcza z toksyn jelita oraz krew, a także wspomaga walkę organizmu z chorobami nowotworowymi.

Dlatego zachowaj nać marchewki i dekoruj nią sałatki.

/ 9Liście kopru włoskiego

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Efraimstochter / CC BY

Liście kopru włoskiego często są niewykorzystywane w kuchni.

Trochę szkoda, bo stanowią idealny dodatek do wielu sałatek, gdyż dodają im doskonałego aromatu i smaku.

Liście kopru wspomagają perystaltykę jelit, a tym samym są bardzo dobre dla osób dotkniętych zespołem jelita drażliwego.

Poza tym wykazują również działanie stymulujące na układ trawienny.

/ 9Biała osłonka skórki grejpfruta

Obraz
© Zdjęcie autorstwa EME / CC BY

Białą skórkę zlokalizowaną na grejpfrucie bardzo często usuwamy ze względu na jej gorzki smak.

Jednak to w jej obrębie znajduje się największa ilość naringeniny – flawonoidu wykazującego właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe.

/ 9Liście selera

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Lebensmittelfotos / CC BY

Seler stanowi doskonały dodatek do zup i sałatek.

Niestety, jego liście nie cieszą się tak dużym powodzeniem, a mogłyby stanowić smaczny i aromatyczny składnik wielu dań.

Warto wiedzieć, że w liściach selera, w przeciwieństwie do jego korzenia, można znaleźć znacznie większą ilość wapnia i magnezu.

/ 9Skórka od ziemniaka

Obraz
© Zdjęcie autorstwa bykst / CC BY

Najwięcej składników odżywczych zawartych w ziemniaku kryje się bezpośrednio pod jego skórką, którą niestety zazwyczaj usuwamy.

W ten sposób pozbawiamy się dużej zawartości potasu oraz witaminy C – składników, które pełnią wiele ważnych funkcji w naszym organizmie.

Zachowaj czyste skórki od ziemniaka i spożywaj jak przekąskę.

/ 9Skórka od jabłka

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Jason Popesku / CC BY

Mówi się, że jabłka stanowią dobre źródło cennego dla zdrowia błonnika pokarmowego.

Niestety, niemal połowa tego składnika znajduje się w skórce jabłka, którą bardzo często obieramy i wyrzucamy do kosza.

Chociażby z tego względu warto zrezygnować z obierania tego owocu.

Oczywiście przed spożyciem trzeba pamiętać o dokładnym jego umyciu pod bieżącą wodą.

/ 9Skórka od marchewki

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Bezpośrednio pod skórką marchewki znajdują się duże ilości prowitaminy A (beta-karotenu).

Składnik ten chroni cerę przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, które znacząco przyśpieszają jej starzenie.

Przed spożyciem tego warzywa lepiej dokładnie umyć je pod bieżącą wodą, niż obierać ze skórki.

/ 9Biała część skórki od arbuza

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PDPics / CC BY

W jej obrębie znajduje się duża ilość aminokwasu mającego wpływ na obniżenie ciśnienia krwi, a to z kolei chroni organizm przed udarem mózgu, chorobami czy miażdżycą.

Następnym razem, jedząc arbuza, nie odcinaj tego fragmentu owocu.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka