Odmiany jabłek i ich zastosowanie
O tym, że jabłka są zdrowe i smaczne, wiedzą wszyscy. Poprawiają przemianę materii, chronią przed zawałem i zaparciami. Ale czy wiedziałeś, że najlepszą szarlotkę zrobisz z antonówek? A z papierówek uzyskasz najsmaczniejszy kompot? W Polsce występuje około 10 tys. odmian jabłoni. Poznaj te najpopularniejsze i dowiedz się, do czego ulubione jabłka przydadzą ci się najbardziej.
Ekologiczne warzywa i owoce
Sezon jesienno-zimowy to najlepszy czas na delektowanie się pysznymi, świeżymi jabłkami. Zanim jednak pobiegniesz do sklepu, dowiedz się, jakie trzy główne odmiany wyróżniamy. To na pewno ułatwi ci zakupy. Jabłka deserowe to takie, które najlepiej smakują na surowo, jako przekąska lub dodatek do farszu i sałatek. Są soczyste, twarde, słodkie lub winne. Jabłka stołowe często są nazywane uniwersalnymi. Takie owoce doskonale nadają się do jedzenia na surowo, smażenia i gotowania, mają piękny aromat i słodko-kwaśny smak. Jabłka do obróbki termicznej to te, z których przygotujesz najsmaczniejsze dżemy, musy, powidła i sosy. Są doskonałym dodatkiem do ciast. Są kwaśne, dzięki temu twoje przetwory będą miały wyrazisty smak i aromat.
Lobo
Do wyrobu domowego wina z jabłek najlepsze będą odmiany jesienno-zimowe. Późne odmiany jabłek zawierają więcej cukrów, kwasów i ekstraktów, dlatego wielu miłośników tego złotego trunku poleca do jego wyrobu właśnie jabłka Lobo. Pochodzą z Kanady, mają intensywny czerwony rumieniec i wyrazisty smak, ich miąższ jest bardzo mięsisty i soczysty. Są idealne do obróbki termicznej.
Jonatan
To tzw. jabłka dla koneserów. Ich odmiana trafiła do nas wprost ze Stanów Zjednoczonych. Mają piękny kulisty lub stożkowaty kształt. Na tle pozostałych odmian wyróżniają się korzennym aromatem i słodko-kwaśnym smakiem. Zbierane na początku października owoce najlepiej smakują na surowo, ale sprawdzą się również do produkcji domowych kompotów i marmolad.
Papierówka
Połączenie soczystych grillowanych lub pieczonych jabłek z mocnym, korzennym aromatem mięsa to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. W takich potrawach najlepiej sprawdzają się uniwersalne papierówki, czyli najpopularniejsze jabłka w całej Europie. Są żółto-zielone i mają lekko kwaskowy smak oraz jasny miąższ. Papierówki są najlepszymi jabłkami do zamarynowania i przygotowania jabłkowych chipsów.
Reneta
To zimowa odmiana jabłek, która przybyła do Polski z Anglii. Ma żółtą skórkę z delikatnym czerwonym rumieńcem. Renety nadają się do długiego przechowywania, ale najlepiej sprawdzają się podczas obróbki termicznej. Ten gatunek jest idealny, jeśli chcesz przygotować przecier, sok lub ocet. Wyróżnia się charakterystycznym winno-kwaskowym smakiem i aromatem. Reneta jest doskonałym źródłem antocyjanów, związków mających dobroczynny wpływ na układ krążenia.
Champion
Są duże i słodkie, swoim kształtem i smakiem przypominają gruszkę. Należą do odmian jesiennych, do Polski trafiły z Czech i są uważane za najsmaczniejsze jabłka uprawiane na terenie naszego kraju. Uwielbiają je dzieci. Idealnie nadają się do wszelkich przetworów: musów, soków, przecierów i dżemów.
Antonówka
Już nasze babcie i prababcie wiedziały, że najlepszą szarlotkę zrobić można tylko z antonówek. To jabłka średniej wielkości, żółte i kwaśne. Mają twardy i soczysty miąższ. To bardzo stara odmiana jabłek i bardzo często uprawiana w domowych ogrodach. Należy do odmiany jesiennej, a jej krajem pochodzenia jest Rosja. Z antonówki możesz również przygotować domową nalewkę. Świetnie komponuje się w duecie z żurawiną.