Rukiew wodna - zielony superprodukt
Szukasz pomysłu na wyjątkową sałatkę? Wykorzystaj jedno z najzdrowszych warzyw na świecie, czyli rukiew wodną. Bogactwo witamin, składników mineralnych i antyoksydantów zawartych w niepozornych zielonych liściach wpływa pozytywnie na skórę, obniża poziom cholesterolu, oczyszcza z toksyn oraz chroni przed nowotworami.
Super moc ukryta w liściach
Moda na rukiew wodną to wynik badania amerykańskich naukowców z Uniwersytetu Williama Patersona w New Jersey. Badacze przeanalizowali skład wielu warzyw i owoców, aby stworzyć listę najbardziej wartościowych dla zdrowia produktów. Pod uwagę wzięli zawartość aż 17 ważnych składników, takich jak witaminy, minerały, przeciwutleniacze czy błonnik. Na szczycie listy znalazła się właśnie rukiew wodna i szybko cały świat oszalał na punkcie tych małych, zielonych listków.
Z królewskiego stołu
Roślina nie jest jednak nowością – z jej właściwości korzystano już w starożytności, a Hipokrates używał jej do leczenia swoich pacjentów. Fanem listków rukwi był Napoleon, a danie na jej bazie znalazło się na królewskim stole w czasie przyjęcia weselnego księcia Williama i Kate Middleton. Nie trzeba mieć szlacheckich korzeni, by cieszyć się jej smakiem. Obecnie doniczki z tą rośliną można spotkać w supermarketach, obok świeżych ziół. Można też zaopatrzyć się w nasiona rukwi wodnej i samodzielnie wyhodować ją w domu.
Zalety rukwi
Rukiew wodna znana jest też jako rzeżucha wodna. W Polsce rzadko występuje naturalnie, ale sporadycznie można ją spotkać na zachodzie kraju w płytkich basenach wodnych (w rowach, starorzeczach).
Roślina należy do rodziny kapustowatych razem z innymi zdrowymi warzywami, takimi jak brokuły, jarmuż, rukola czy brukselka. Ma małe, okrągłe listki o ciemnozielonym kolorze i wyrazistym, lekko pieprznym smaku.
Najważniejsze jest jednak bogactwo składników obecnych w liściach rukwi – z powodzeniem można ją określić bombą witamin i minerałów. Zawiera duże ilości witaminy K, która jest ważna dla zdrowia kości, oraz witaminy A, która poprawia wzrok. Poza tym znajdują się w niej witaminy C i E, antyoksydanty oraz składniki mineralne (potas, żelazo, wapń, jod).
W liściach obecny jest też izotiocyjanian fenetylu – substancja, która chroni przed nowotworami. Właściwości rukwi wodnej można wykorzystać w profilaktyce raka piersi, płuc, jelita grubego oraz prostaty. Dzięki bogactwu antyoksydantów niszczy wolne rodniki, które są odpowiedzialne za wiele schorzeń oraz starzenie się organizmu (w tym skóry).
Właściwości rukwii wodnej
Rukiew wodna jest polecana osobom z chorobami układu krążenia, ponieważ obniża ciśnienie krwi. Bardzo często wykorzystywana jest w leczeniu anemii oraz awitaminozy – zawiera bardzo dużo witamin i minerałów (w tym żelaza), dlatego skutecznie uzupełnia ich niedobory. Sałatka z rukwi wodnej może też być doskonałym lekarstwem na przeziębienie. Działa przeciwzapalnie i ma dużo witaminy C, dlatego naturalnie wzmacnia odporność i pozwala skutecznie walczyć z objawami infekcji. Oczyszcza również krew, poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, a nawet zapobiega depresji i poprawia samopoczucie.
Rukiew wodną warto jeść również po to, by zadbać o stan skóry. Małe listki są źródłem przeciwutleniaczy, które hamują procesy starzenia. Jedząc tę roślinę, można więc zapobiegać zmarszczkom, a także pozbyć się przebarwień. Sok z rukwi wodnej bywa stosowany zewnętrznie do leczenia egzemy i innych chorób skóry.
Rukiew na talerzu
Najwięcej wartości dla zdrowia mają świeże listki rośliny, dlatego warto jeść ją na surowo. Przyrządzone z nich sałatki mają lekko pieprzny smak i pasują do wielu dań. Liści można użyć również do kanapek zamiast zwykłej sałaty, twarożków, sosów do makaronu, nadzienia do tarty, dań z jajek albo dorzucić garść do zupy jarzynowej.
Zielone liście rukwi wodnej świetnie sprawdzą się jako dodatek do koktajli. Można też wycisnąć z nich sok. Ma jednak ostry smak, dlatego najlepiej wymieszać go z sokami z innych warzyw i owoców o łagodniejszym smaku.