Ryba w occie – przepis, wartości odżywcze i kalorie

Ryba w occie, zanurzona w marynacie z octu, wody oraz przypraw, jest bardzo smaczna. Ale czy zdrowa? Z pewnością nie należy po nią sięgać zbyt często – i to z co najmniej dwóch powodów. Jakie wartości odżywcze ma ta popularna i lubiana potrawa? O czym warto pamiętać, wprowadzając ją do swojego menu?

Ryba w occie, zanurzona w marynacie z octu, wody oraz przypraw, jest bardzo smacznaRyba w occie, zanurzona w marynacie z octu, wody oraz przypraw, jest bardzo smaczna
Źródło zdjęć: © 123rf

Co to jest ryba w occie?

Ryba w occie to ryba marynowana, czyli poddana działaniu marynaty sporządzonej z octu (najczęściej spirytusowego), wody i przypraw oraz warzyw, takich jak cebula czy marchew. Marynowanie ryb jest jednym z najstarszych metod przechowywania i konserwowania jedzenia. Ma długą tradycję.

W zalewie octowej można marynować zarówno usmażone kawałki ryby, jak i pulpety (kulki rybne). Ryba w occie (szczególnie leszcz w occie) ma tę zaletę, że odpowiednio przygotowania nie zawiera niebezpiecznych ości, które mogą stanąć w gardle.

Przepis na ryby w occie

Aby przygotować ryby w occie, potrzebne są takie składniki jak:

Wyborny łosoś pieczony na szpinakowym łożu. Przepis palce lizać

  • 1 kg ryb (karp, sandacz, dorsz, szczupak pokrojone w dzwonka),
  • 250 ml octu,
  • 750 ml wody,
  • 2 cebule,
  • cukier,
  • mąka,
  • przyprawy: sól, kilka kulek ziela angielskiego, kilka liści laurowych,
  • olej.

Osolone dzwonka ryb obtocz w mące i usmaż na gorącym oleju. Do 750 ml wody dodaj ocet, ziele angielskie, liście laurowe i 3 łyżki cukru, a także obraną i pokrojoną w plastry cebulę. Całość zagotuj. Ryby z patelni włóż do słoika, zalej je gorącą zalewą octową. Zakręć i zostaw do wystudzenia. Taka ryba w occie może stać przez kilka miesięcy w zimnym miejscu (o ile pokrywka jest dobrze zamknięta).

Ryba w zalewie octowej - wartości odżywcze i kalorie

Ryby to źródło wielu cennych składników odżywczych. Choć pomiędzy poszczególnymi gatunkami obserwuje się różnice w wartości odżywczej, wszystkie są źródłem pełnowartościowego białka (na poziomie 13-24 proc.). Cechuje się ono wysoką strawnością na poziomie 97 proc. Oznacza to, że jest prawie całkowicie przyswajane przez organizm).

Ryby są zasobne w zdrowe tłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe omega-3: EPA i DHA. Dzienne zapotrzebowanie na kwasy EPA i DHA wynosi 250 mg. Są też bogatym źródłem witamin z grupy A, D, K i B.

Mięso ryb zawiera także znaczne ilości składników mineralnych przede wszystkim selen, żelazo, jod (ryby morskie są podstawowym źródłem jodu w diecie człowieka.), magnez oraz potas. Na ilości poszczególnych składników wpływa przede wszystkim pochodzenie ryby oraz zawartość tłuszczu.

Ze względu na zawartość tłuszczu ryby dzieli się na

  • chude: dorsz, łupacz, dorsz czarny, morszczuk, mintaj,
  • średniotłuste: płastuga, troć, pstrąg, tuńczyk,
  • tłuste: śledź, szprot, sardynka, makrela, ostrobok, łosoś, karp,
  • bardzo tłuste: węgorz, gromadnik.

Właściwości ryb w occie są determinowane przez składniki marynaty. Zalewa wprawdzie nie niszczy minerałów i nie niszczy w znaczący sposób witamin, które znajdują się w marynowanych produktach (choć zawierają ich nieco mniej), ale obecność octu nie zawsze wychodzi na zdrowie. Dlaczego?

Ocet, czyli wodny roztwór kwasu octowego o charakterystycznym ostrym zapachu i kwaśnym smaku (zwykle 6-procentowy lub 10-procentowy) spożywany w niewielkich ilościach pobudza apetyt i sprzyja lepszemu trawieniu ciężkostrawnych potraw. W nadmiarze jednak może być szkodliwy.

Czy ryba w occie jest kaloryczna? Wartość energetyczną samej ryby podwyższają zarówno składniki zalewy, jak i olej użyty do smażenia. Zależy ona także od gatunku ryby. Na przykład filety śledziowe w zalewie octowej w 100 g dostarczają 85 kcal, a smażone filety w marynacie octowej – około 170 kcal w 100 gramach.

Czy ryby w occie są zdrowe?

Jeśli chodzi o konsumpcję ryby w occie, trzeba zachować umiar – z dwóch powodów.

Po pierwsze, ponieważ ryby mogą być źródłem substancji potencjalnie szkodliwych dla zdrowia, powinny pojawiać się w diecie niezbyt często (2-3 razy w tygodniu). Umiar sprawia, że dostarczają wielu cennych składników odżywczych, ale i ograniczone zostaje ryzyko narażenia na zanieczyszczenia w nich obecne.

Po drugie ryb w occie nie należy spożywać zbyt często i w zbyt dużych ilościach ze względu na obecność octu. Biały (spirytusowy) ocet może niszczyć krwinki czerwone i podrażniać błonę śluzową żołądka, a także pogarszać strawność. Dodatkowo może spowodować odwapnienie kości czy zaburzenie składu krwi. Ponadto marynata przyrządzana na bazie octu spirytusowego ma zakwaszający charakter.

Bardziej łagodny i zdrowszy jest ocet jabłkowy: przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi, poprawia metabolizm i procesy trawienne.

Osoby zmagające się z chorobą wrzodową, anemią i niedokrwistością powinny ich unikać. W takiej sytuacji zdrowotnej niewskazany jest nawet ocet jabłkowy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka