Ryby na śniadanie. Dlaczego warto je jeść? (WIDEO)

Ryby warto wybierać nie tylko na obiadRyby warto wybierać nie tylko na obiad
Katarzyna Krupka

Wędzone na ciepło, na zimno, na kanapkę, obiad, kolację, jako główne danie, zupa lub przystawka. Nie od wczoraj wiadomo, że ryby powinny zagościć na stałe w naszym menu. Niestety, Polacy wciąż jedzą ich za mało.

Trudno w to uwierzyć, bo przecież ryby są doskonałym źródłem białka. Lepiej trawionego przez nasz organizm niż to pochodzące z wieprzowiny czy wołowiny.

Najbogatsze w białko są ryby chude, takie jak halibut i tuńczyk. Z kolei w tłustych rybach morskich, np. łososiu, makreli, sardynkach, śledziu czy szprotkach znajdziemy kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają obniżyć ciśnienie, utrzymują cholesterol w ryzach i hamują stany zapalne.

Dlaczego warto jeść ryby na śniadanie?

Ryby są cennym źródłem witamin: A, D, E (rozpuszczalnych w tłuszczach) oraz witamin z grupy B.

Warto również pamiętać o odpowiednim przygotowaniu morskich przysmaków. Długie smażenie ryb w panierce z bułki tartej czy mąki pszennej nie jest najlepszym rozwiązaniem. Ryba podana w ten sposób nie tylko straci większość swoich cennych składników odzywczych, ale będzie też tucząca.

Lepiej upiec ją w piekarniku lub ugotować na parze. Ryby w puszkasz będą zdrowym składnikiem sałatki. Z kolei surowe ryby to smaczny dodatek do sushi, a wędzone do kanapki.

Większość z nas wybiera ryby na obiad. To błąd. Okazuje się, że śniadanie, w którym znajdzie się nasz ulubiony morski przysmak będzie świetną alternatywą dla jajecznicy czy owsianki. Co więcej, pozytywnie wpłynie na pracę mózgu. Zwiększy koncentrację i poprawi pamięć.

Jakie jeszcze zalety ma jedzenie ryb na śniadanie? Chcesz wiedzieć? Koniecznie obejrzyj nasze WIDEO.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka