Ryby najczęściej wybierane przez Polaków i ich właściwości odżywcze
1 z 7Ryby w Polsce
W wielu rejonach i zakątkach świata mieszkańcy nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia zdrowych ryb czy pysznych owoców morza. Chociaż w Polsce z roku na rok spożycie ryb i owoców morza wzrasta (największy wzrost dotyczy łososi oraz szprotów), produkty wciąż są niedoceniane.
Rekordzistami wśród państw europejskich są Portugalia i Norwegia – ich imponujący wynik to ponad 50 kg rocznego spożycia na obywatela. Według jednego z najbardziej wszechstronnych badań dotyczących konsumpcji ryb wśród Polaków opracowanego i zaprezentowanego przez Norweską Radę ds. Ryb i Owoców Morza „SEAFOOD STUDY 2015” w Polsce spożycie wynosi zaledwie 12 kg. Do tych najpopularniejszych w naszym kraju należą: łosoś, śledź, dorsz, makrela i tuńczyk. Sprawdź, który gatunek ma najwięcej cennych składników odżywczych.