2 z 7Śledzie
100 g świeżych śledzi to ok. 161 kcal. Znajdziesz w nich również 16,3 g białka, 10,7 g tłuszczu oraz 1,41 g kwasów tłuszczowych omega-3. Na polskich stołach śledź jest już od dawna – podczas świąt, spotkań okolicznościowych, to także częsta przystawka zamawiana w restauracjach. Jest dostępny w wielu smakach i zestawach – od smażonego, w occie, poprzez śledzia z konfiturami śliwkowymi, aż po serwowanego w zalewie korzennej.
Za najsmaczniejszy gatunek śledzia uchodzą matiesy nazywane często matiasami – są to młode ryby odławiane w maju, przed pierwszym tarłem. Śledzie są bogatym źródłem witamin A i D oraz E, B6 i B12. Znajdziesz w nich również żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod. Kupując śledzie, zwróć uwagę na to, czy są dobrze przykryte solanką – jeśli jest jej niewystarczająco dużo, ryba zmienia swój smak – staje się mdła i gorzka, a skóra zmienia kolor na brązowy lub żółty.