Trwa ładowanie...

Ryż paraboiled - wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne, cena

Ryż parboiled posiada dużą ilość składników odżywczych, nie skleja się i trudno go rozgotować. Nic dziwnego, że ma wielu zwolenników i jest dostępny w większości sklepów. Co warto wiedzieć o ryżu parabolicznym?

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

spis treści

1. Co to jest ryż paraboiled?

Ryż paraboiled (ryż paraboliczny) to odmiana ryżu, który został poddany szybkiej obróbce parą wodną. Dzięki temu ziarenka się nie sklejają, nie pęcznieją i trudno je rozgotować.

Ryż paraboliczny charakteryzuje się dużą ilością wartości odżywczych, które nie zmniejszają się pod wpływem gotowania. Dzieje się tak ze względu na to, że para wodna pod dużym ciśnieniem przenosi wszystkie pożądane składniki odżywcze z otoczki ryżu do jego wnętrza. Ryż należy do rodziny zbóż wiechlinowatych, w Europie znany jest już od IV wieku p.n.e.

2. Jak gotować ryż parboiled?

Ryżu parboiled nie trzeba wcześniej moczyć ani płukać. Szklankę produktu należy zalać dwiema szklankami wody i doprowadzić do wrzenia, bez przykrywania garnka.

Następnie gotuje się go na wolnym ogniu przez 15-20 minut pod przykryciem. Po upływie tego czasu powinien on pozostać przez 10 minut pod przykryciem, na wyłączonej kuchence.

Można go później przelać wodą i wymieszać, ale nie jest to konieczne. Ryż paraboiled świetnie komponuje się z dodatkiem mięsa, ryb czy pieczeni. Może być też wykorzystywany do sałatek i deserów.

3. Wartości odżywcze ryżu paraboiled

Ryż parboiled to produkt pełnowartościowy, ale lekkostrawny. W 100 gramach produktu znajduje się 140 kalorii, pochodzących z węglowodanów (89%), tłuszczu (2%) oraz białka (9%).

Ryż paraboliczny a ryż biały:

  • posiada duże ilości węglowodanów i białka,
  • ma trzykrotnie więcej tiaminy i niacyny niż biały ryż,
  • ma kilkukrotnie większą zawartość selenu, wapnia i potasu od białego ryżu,
  • ma wyższą zawartość błonnika pokarmowego,
  • zawiera trzykrotnie więcej witamin z grupy B,
  • nie klei się,
  • trudno go rozgotować.

Zobacz także:

4. Właściwości prozdrowotne ryżu paraboiled

Ryż paraboliczny jest lekkostrawny, wspiera układ trawienny, pozytywnie działa na jelita, zapobiega powstawaniu wrzodów i zgagi. Dodatkowo ma właściwości przeciwbiegunkowe, wspomaga układ nerwowy, utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu i dba o dobrą kondycję skóry.

Dzięki zawartości potasu ma pozytywny wpływ na wysokość ciśnienia krwi. Niacyna uczestniczy w poprawnym funkcjonowaniu mózgu, tiamina wspiera działanie układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego, a kwas foliowy ma działanie krwiotwórcze.

Dodatkowo witamina B6 wpływa na pracę serca i mięśni. Ryż paraboliczny ma pozytywne działanie na kondycję kości, krzepliwość krwi, gospodarkę wodną organizmu czy dotlenienie mózgu.

Wspomaga uzupełnienie niedoborów selenu, a pierwiastek ma ogromne znaczenie w przypadku chorób tarczycy. Z kolei kwasy fenolowe wykazują silne działanie antyoksydacyjne i opóźniają starzenie się organizmu. Ryż paraboiled zawiera skrobię oporną, która w niezmienionej postaci przechodzi do jelit, gdzie pobudza rozwój korzystnych bakterii.

5. Cena ryżu parboiled

Ryż paraboliczny nie kosztuje dużo w porównaniu do innych rodzajów ryżu. 1 kilogram tego produktu można kupić za 6-8 złotych, 5 kilogramów to koszt 22 złotych.

Ryż paraboiled jest dostępny w większości sklepów, nie tylko w największych dyskontach spożywczych. Można dostać go również przez internet lub w punktach ze zdrową żywnością.

Ryż paraboiled - wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne, cena
Ryż paraboiled - wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne, cena (123rf)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.