Ryż pomaga w walce z otyłością. Nowe badania (WIDEO)
Ryż jest podstawowym pożywieniem w wielu krajach azjatyckich. Ceniony jest ze względu na swoje wartości odżywcze. Posiłki na bazie ryżu na długo zapewniają uczucie sytości i energii.
Podobno na świecie jest nawet 800 gatunków ryżu. Jego ziarenka są źródłem węglowodanów, potasu, magnezu, cynku i żelaza, a także witamin z grupy B, witaminy E i błonnika.
Ryż jest produktem bezglutenowym, dlatego może być jedzony przez osoby chorujące na celiakię i mające nietolerancję glutenu.
Jedzenie ryżu poleca się osobom cierpiącym na różne zaburzenia związane z nieprawidłową pracą jelit. Gotowany ryż jest lekkostrawny, można go spożywać w czasie biegunki.
Ryż polecany jest także osobom na diecie odchudzającej. Ma niski indeks glikemiczny (jeśli zostanie odpowiednio przygotowany) i nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.
Japońscy naukowcy odkryli ciekawą zależność między spożywaniem ryżu, a ryzykiem wystąpienia otyłości. Zobacz WIDEO i dowiedz się więcej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl