Rzeczy, które różnią zdrowo odżywiających się ludzi w restauracjach od ciebie
Wielu ludzi będących na diecie stara trzymać w ryzach swoje odżywianie, podczas wyjść i jedzenia w restauracjach. W takich miejscach jesteśmy kuszeni wielością możliwych wyborów, aż w końcu gubimy się w ilości tłuszczu, kalorii i soli, które zawierają dania z menu. Istnieją jednak proste triki, które pozwolą nam na dokonanie zdrowszych wyborów w restauracji. Tak przynajmniej twierdzą psychologowie i dietetycy.
1. Jedzeniowy quiz
Dr Brian Wansink, autor książki Slim by Design: Mindless Eating Solutions for Everyday Life, podczas zbierania materiałów do swojej pracy stwierdził, że szczupli ludzie wyrabiają w sobie kilka nawyków jedzeniowych, które stosują przy stołowaniu się na mieście. Nawyki te istotnie wpływają na ich wygląd i obwód pasa. Chcąc pokazać, o jakich nawykach mowa, stworzył quiz, który pozwoli tym mniej wytrwałym na wybór zdrowszego posiłku w restauracji.
2. Czytanie menu
Pierwsze pytanie to: „Jak należy czytać menu, aby znaleźć najzdrowszy posiłek?”. Możliwe odpowiedzi: z góry na dół, w kształt litery Z lub zapytaj kelnerkę. Prawidłowa odpowiedź to: zapytaj kelnerkę. Podobno zazwyczaj przeglądamy menu w kształt litery Z, a wtedy łatwo jest przegapić zdrową propozycję. Zamiast tego warto zapytać kelnerkę, jakie zdrowsze i lżejsze opcje ma nam do zaproponowania. Z pewnością jeśli poprosisz o zdrowy posiłek, to doradzi ci sałatkę, jeśli jednak zapytasz o lżejszą opcję, to zapewne znajdzie się pieczony schab lub gotowana ryba.
3. Wybór stolika
Drugie pytanie to: „Pilnując swojej wagi, gdzie najlepiej usiąść w restauracji?”. Możliwe odpowiedzi: przy wysokim stoliku przy oknie, na środku sali lub w pobliżu telewizora albo baru. Prawidłowa odpowiedź to: przy wysokim stoliku przy oknie. Dowiedziono, że osoby, które w knajpie zamawiają najzdrowsze dania to ci, którzy siadają przy wysokich stołach. Mają większą świadomość prawidłowej postawy, dlatego wybierają pozycję bardziej pionową. Jeżeli siedzisz przy stoliku w środku sali, jesteś o 80% bardziej narażony na zamówienie deseru, a o około 80% bardziej prawdopodobne jest to, że nie zamówisz sałatki.
4. Czekadełko
Trzecie pytanie to: „Co powinno znaleźć się w twoim czekadełku obok chleba?”. Możliwe odpowiedzi: oliwa z oliwek lub masło. Prawidłowa odpowiedź to: masło. Zaskoczony? Chociaż oliwa jest zdrowszą opcją, to skończysz jedzenie z 29% mniej kalorii, gdy wybierzesz masło. W czym tkwi sekret? Nie jesteś w stanie zjeść tyle samo masła, co możesz zjeść oliwy. Jeśli wybierzemy chleb z oliwą, to będziemy każdy jego kęs moczyć w tym tłuszczu. Najlepsze rozwiązanie – poprośmy kelnera o nieprzynoszenie nam do stolika czekadełka jako przekąski.
5. Bufet
Ostatnie pytanie: „Jak najlepiej podejść do bufetu?”. Możliwe odpowiedzi to: wybierz mniejszy talerz, przejrzyj cały bufet, usiądź tyłem do żywności lub wszystkie powyższe. Prawidłowa odpowiedź to: wszystkie powyższe. Jeśli wybierzesz knajpę, w której samodzielnie nakładasz sobie posiłek na talerz, to warto zastosować się do tych wszystkich rad. Szczupli ludzie 7 razy częściej wybierają mniejszy talerz niż ci, którzy mają problemy z wagą. Znacznie częściej badają skład wszystkich posiłków, obchodząc bufet wokoło. Siedzą też o około 5 metrów dalej od miejsca, w którym znajduje się jedzenie i 3 razy częściej decydują się na to, aby siedzieć do niego plecami.
Następnym razem, gdy będziesz wybierać się do restauracji lub knajpki, weź pod uwagę rady Briana Wansinka i na własnej skórze sprawdź, czy faktycznie działają. Może już niedługo, stołując się na mieście, będziesz mógł cieszyć się lepszym zdrowiem i smuklejszą sylwetką?