Są za darmo, a leczą. Weź duży koszyk, bo teraz zbiory będą okazałe
Wyciąg z młodych pędów sosny jest znakomitym, naturalnym lekiem na kaszel, chrypkę, katar, przeziębienie, grypę oraz ogólne osłabienie organizmu. Za sprawą swoich właściwości wykrztuśnych, odkażających i bakteriobójczych jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Jego skuteczność zależy jednak od pory zbiorów i jakości pędów.
W tym artykule:
Co to za roślina?
Obecnie jest idealny czas na zbieranie młodych szyszek sosny, które nie tylko pachną jak las, ale także oferują wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim wzmacniają odporność dzięki zawartości witaminy C i A oraz flawonoidów, które stymulują układ immunologiczny, chroniąc przed infekcjami.
Działają wykrztuśnie, oczyszczając z toksyn i śluzu, udrażniają drogi oddechowe i łagodzą kaszel oraz ból gardła. Poprawiają trawienie, regulując pracę układu pokarmowego i łagodząc dolegliwości żołądkowe. Dają zastrzyk energii, ponieważ są bogate w witaminy z grupy B i minerały, które dodają sił witalnych i wspomagają koncentrację. Działają przeciwzapalnie, łagodzą bóle stawów i mięśni.
Najlepszy czas na zbieranie młodych szyszek sosny to okres od drugiej połowy maja do końca czerwca. Szukajmy ich w lasach z dala od dróg i uczęszczanych szlaków. Powinny być małe, miękkie i zielone oraz wydzielać przyjemny, żywiczny zapach. Należy zbierać je w rękawiczkach, aby nie uszkodzić drzew.
Syrop z młodych pędów sosny
Proporcje syropu to 500:500:1000, czyli 500 g szyszek, 500 g cukru oraz 1000 ml wody. Szyszki myjemy, kroimy w plasterki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy na niewielkim ogniu przez pół godziny, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Czekamy do ostygnięcia, przelewamy przez gazę do czystych butelek.
Konfitura z młodych pędów sosny
Proporcje konfitury są proste do zapamiętania: 1:1:1:1 - 1 kg szyszek, 1 kg cukru, 1 litr wody oraz sok z 1 cytryny. Szyszki myjemy, kroimy w plasterki, w tym samym czasie doprowadzamy do wrzenia wodę z cukrem i sokiem. Wsypujemy szyszki i gotujemy przez godzinę, konfiturę przelewamy do czystych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy.
Nalewka z młodych pędów sosny
Proporcje nalewki to 500:500:1000, czyli 500 g młodych szyszek, 500 g cukru oraz 1000 ml wódki 40 proc. Umyte i pokrojone szyszki wkładamy do słoiczka i zalewamy wódką. Naczynie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni. Następnie przelewamy płyn i odstawiamy jeszcze na kilka dni.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.