Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Sajgonki wegetariańskie

Avatar placeholder
14.03.2017 13:17
Sajgonki wegetariańskie
Sajgonki wegetariańskie (Zdjęcie autorstwa: Jennifer / CC BY 2.0)

Przystawki wegetariańskie często kojarzą się z pokrojonymi warzywami z dodatkiem sosu. Zdecydowanie jest to błąd! Przykładem ciekawego wykorzystania warzyw zapieczonych w piekarniku jest przystawka A'la sajgonki.

Składniki:

  • ryż (najlepiej długoziarnisty ciemny),
  • rozdrobniony szpinak,
  • papier ryżowy,
  • oliwa,
  • pieprz,
  • bazylia, majeranek (lub inne przyprawy według uznania),
  • ser (najlepiej kozi lub pleśniowy).

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Ryż ugotować i odcedzić. W międzyczasie na małym ogniu podgrzać szpinak wraz z oliwą i przyprawami. Po ok. 2-3 minutach dodać 3-4 łyżki sera koziego i chwilę podsmażać na niewielkim ogniu. Papier ryżowy delikatnie zmoczyć w wodzie. Do miski dodać ryż i wymieszać go razem ze szpinakiem. Farsz wykładać po łyżce stołowej na papier ryżowy, zawinąć każdy, po czym ułożyć na papierze do pieczenia i zapiekać ok. 10 minut w piekarniku.

Kalorie322,3 kcal 
Białko20,4 g
Tłuszcz18,1 g
Cholesterol35,5 mg
Węglowodany62,4 g
Błonnik 7,7 g
Witamina C20,3 mg
Witamina A350,1 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze