Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Sajgonki wegetariańskie
Przystawki wegetariańskie często kojarzą się z pokrojonymi warzywami z dodatkiem sosu. Zdecydowanie jest to błąd! Przykładem ciekawego wykorzystania warzyw zapieczonych w piekarniku jest przystawka A'la sajgonki.
Składniki:
- ryż (najlepiej długoziarnisty ciemny),
- rozdrobniony szpinak,
- papier ryżowy,
- oliwa,
- pieprz,
- bazylia, majeranek (lub inne przyprawy według uznania),
- ser (najlepiej kozi lub pleśniowy).
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować i odcedzić. W międzyczasie na małym ogniu podgrzać szpinak wraz z oliwą i przyprawami. Po ok. 2-3 minutach dodać 3-4 łyżki sera koziego i chwilę podsmażać na niewielkim ogniu. Papier ryżowy delikatnie zmoczyć w wodzie. Do miski dodać ryż i wymieszać go razem ze szpinakiem. Farsz wykładać po łyżce stołowej na papier ryżowy, zawinąć każdy, po czym ułożyć na papierze do pieczenia i zapiekać ok. 10 minut w piekarniku.
Kalorie | 322,3 kcal |
---|---|
Białko | 20,4 g |
Tłuszcz | 18,1 g |
Cholesterol | 35,5 mg |
Węglowodany | 62,4 g |
Błonnik | 7,7 g |
Witamina C | 20,3 mg |
Witamina A | 350,1 µg |