Sałatka zapobiegająca nowotworom
Na nowotwory w Polsce choruje coraz więcej osób. W 2013 roku z rakiem walczyło już ponad 155 tys. pacjentów. Według Krajowego Rejestru Nowotworów w ciągu ostatnich 50 lat liczba zgonów na nowotwory złośliwe w Polsce wzrosła prawie 3-krotnie. Przyczynami nowotworów nie zawsze są wyłącznie uwarunkowania genetyczne. Do rozwoju chorób przyczynia się również niezdrowy tryb życia.
1. Sałatka zapobiegająca nowotworom
Poznaj przepis na sałatkę zapobiegającą nowotworom. Każdy z nas powinien ją jeść przynajmniej raz w tygodniu, gdyż jest źródłem wielu składników odżywczych, które dodadzą energii oraz wzmocnią system odpornościowy. Spożywana regularnie wpłynie także na wygląd cery.
W skład sałatki wchodzi wiele produktów zawierających silne antyoksydanty hamujące rozwój szkodliwych wolnych rodników. To one mają również zdolność do zatrzymania namnażających się komórek nowotworowych i naprawy tych już uszkodzonych.
2. Szpinak
Szpinak to niskokaloryczne warzywo pełne składników odżywczych, dzięki którym organizm prawidłowo funkcjonuje. Jest źródłem witaminy C – substancji niezbędnej w procesie syntezy kolagenu potrzebnego do utrzymania mocnych włosów i zdrowej skóry.
Liście szpinaku zawierają silne przeciwutleniacze obniżające poziom glukozy we krwi. Jedną z przyczyn raka wątroby czy żołądka jest spożywanie substancji chemicznych, które powstają w wyniku gotowania niektórych potraw w wysokich temperaturach.
I tu może pomóc szpinak. Jego liście zawierają bowiem chlorofil, który chroni organizm przed rozwojem nowotworów. Jest bogaty w potas obniżający poziom ciśnienia krwi, witaminę K oraz błonnik, który wspiera prawidłowe trawienie.
Szpinak to także skarbnica beta-karotenu oraz magnezu – składników wspomagających odporność.
3. Awokado
Kolejnym składnikiem sałatki jest awokado – pyszny owoc zawierający zdrowe tłuszcze. Jego regularne spożywanie zoptymalizuje poziom cholesterolu oraz przyczyni się do regularności wypróżnień.
Awokado zawiera także beta-karoten niezbędny do prawidłowej pracy układu wzrokowego, witaminę K oraz kwas foliowy – składnik utrzymujący nas w dobrej kondycji psychicznej.
Owoc zawiera również glutation, czyli antyoksydant chroniący wątrobę i układ nerwowy oraz witaminy A, C oraz E, które hamują starzenie się organizmu.
4. Orzechy pekan
Smacznym dodatkiem do sałatki będą orzechy pekan. Smakiem przypominają orzechy włoskie, jednak posiadają więcej składników odżywczych.
Są bogate w witaminy C, E, K oraz te z grupy B, węglowodany, białko oraz błonnik.
Zawierają kwasy tłuszczowe, które wpływają na utrzymywanie prawidłowej masy ciała. Znajdziesz w nich również antyoksydanty chroniące organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodnikami.
5. Granat
Granat jest jednym z najbardziej wartościowych owoców. Ma właściwości przeciwutleniające, antywirusowe oraz przeciwnowotworowe. Często mówi się o antyoksydantach w składzie wina lub zielonej herbaty – okazuje się, że w granatach jest ich trzykrotnie więcej.
Spożywanie granatów pobudza krążenie krwi, leczy problemy żołądkowe, łagodzi bóle gardła, oczyszcza skórę oraz zmniejsza stany zapalne organizmu, które są również przyczyną powstawania zmian nowotworowych.
Granaty są szczególnie polecane w diecie chorych na raka oraz diabetyków. Owoce, dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym redukują także próchnicę nazębną.
6. Jeżyny
Źródłem składników odżywczych wspierających pracę układu odpornościowego są również jeżyny. Te małe owoce to bogactwo antocyjanów - silnych przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie nowych komórek nowotworowych.
Jeżyny zawierają także witaminy C oraz E, dzięki czemu niwelują ryzyko wystąpienia chorób oczu (np. zwyrodnienia plamki żółtej). Są skarbnicą wapnia (29 mg na 100 g), potasu (162 mg na 100 g) oraz fosforu (22 mg na 100 g).
7. Przepis na sałatkę
Sałatka:
- 1 i 1/2 szklanki szpinaku;
- 1/2 awokado pokrojonego w kostkę;
- 1/3 szklanki pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół;
- 1/3 szklanki jeżyn;
- 1/3 szklanki orzechów pekan;
- 1/3 szklanki nasion granatu.
Dressing:
- 1 łyżka oleju z awokado;
- 1 łyżeczka octu jabłkowego;
- 1 łyżeczka octu balsamicznego;
- 1 łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny;
- sól morska i pieprz.
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce. Elementy dressingu włóż do słoika, zamknij go i delikatnie potrząsając połącz ze sobą. Sałatkę polej sosem. Smacznego!