Salmonella na skorupkach jaj. Natychmiast wyrzuć do kosza!
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. Na skorupkach jaj wykryto pałeczki Salmonelli z grupy D. GIS ostrzega, by pod żadnym pozorem nie spożywać skażonego produktu.
W tym artykule:
Wycofanie jajek
Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła badania, które jednoznacznie potwierdziły, że na skorupkach jajek wyprodukowanych przez firmę Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, by nie spożywać jajek skażonych pałeczkami Salmonelli z grupy D, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej. Ich zjedzenie grozi zakażeniem i rozwojem niebezpiecznej salmonellozy.
Pierwsze objawy zatrucia bakteriami salmonelli mogą pojawić się od 6 godzin do nawet 10 dni po zakażeniu. U chorego może pojawić się wówczas ból brzucha, wysoka gorączka, wodnista biegunka, osłabienie oraz ogólne zmęczenie. Zbagatelizowane zakażenie może doprowadzić nawet do śmierci.
''Zarówno zakład pakowania jaj jak i ferma jaj konsumpcyjnych, z której pochodzą przedmiotowe jaja są pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie. W ramach kontroli przeprowadzanej niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu zanieczyszczenia, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nysie poddał kontroli dokumentację zakładową związaną z kwestionowaną partią oraz pobrał stosowne urzędowe próby, które zostały skierowane do badań laboratoryjnych'' - zapewnił w swoim ostrzeżeniu GIS.
Szczegóły dotyczące wycofania
Produkt: Jaja z chowu klatkowego.10 świeżych jaj. Klasa wagowa M, klasa A Numer partii: 23.10.21.T12 Najlepiej spożyć przed: 23.10.2021 Kod na skorupkach jaj: 3PL 16071303H6 Podmiot wprowadzający do obrotu: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109D, 48-317 Korfantów Zakład pakowania i sortowania jaj PL 16075903
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.