Trwa ładowanie...

Salmonella w mięsie. Nie jedz pod żadnym pozorem!

Avatar placeholder
17.10.2021 07:56
Salmonella w mięsie. Nie jedz pod żadnym pozorem!
Salmonella w mięsie. Nie jedz pod żadnym pozorem! (Getty Images)

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonelli w mrożonym mięsie z krokodyla. Jego spożycie grozi zakażeniem i rozwinięciem objawów samonellozy.

spis treści

1. Wycofanie mięsa

GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W swoim komunikacie Główny Inspektor Sanitarny informuje o wykryciu pałeczek Salmonelli w mrożonym steku z krokodyla wyprodukowanym przez firmę Tender Meat Sp. z o.o. Spożycie tego egzotycznego mięsa, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej grozi salmonellozą.

Pierwsze objawy zatrucia bakteriami salmonelli mogą pojawić się od 6 godzin do nawet 10 dni po zakażeniu. U chorego może pojawić się wówczas ból brzucha, wysoka gorączka, wodnista biegunka, osłabienie oraz ogólne zmęczenie. Zbagatelizowane zakażenie może doprowadzić nawet do śmierci.

GIS poinformował o wycofaniu mięsa
GIS poinformował o wycofaniu mięsa (Główny Inspektorat Sanitarny)
Zobacz film: "Częste jedzenie mięsa zwiększa ryzyko 8 chorób. Jakich?"

2. Szczegóły dotyczące produktów

Nazwa produktu: ''Stek z krokodyla'', 250 g, mrożony Numer partii: 2501263 Najlepiej spożyć przed: 01.07.2023 Importer: Tender Meat Sp. z o.o., ul. Wolności 21 09-100 Płońsk

''Importer niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonella zablokował kwestionowany produkt, poinformował swoich odbiorców o konieczności wstrzymania sprzedaży. Odbiorcy poinformowali o wycofaniu ze sprzedaży i zutylizowaniu kwestionowanej partii w miejscach sprzedaży'' – poinformował w ostrzeżeniu GIS.

W przypadku zjedzenia mięsa i pojawienia się niepokojących objawów należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem lub zgłosić na szpitalny oddział ratunkowy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze