Trwa ładowanie...

Salmonella w mięsie. Nie jedz pod żadnym pozorem!

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonelli w mrożonym mięsie z krokodyla. Jego spożycie grozi zakażeniem i rozwinięciem objawów samonellozy.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

spis treści

1. Wycofanie mięsa

GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W swoim komunikacie Główny Inspektor Sanitarny informuje o wykryciu pałeczek Salmonelli w mrożonym steku z krokodyla wyprodukowanym przez firmę Tender Meat Sp. z o.o. Spożycie tego egzotycznego mięsa, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej grozi salmonellozą.

Pierwsze objawy zatrucia bakteriami salmonelli mogą pojawić się od 6 godzin do nawet 10 dni po zakażeniu. U chorego może pojawić się wówczas ból brzucha, wysoka gorączka, wodnista biegunka, osłabienie oraz ogólne zmęczenie. Zbagatelizowane zakażenie może doprowadzić nawet do śmierci.

GIS poinformował o wycofaniu mięsa
GIS poinformował o wycofaniu mięsa (Główny Inspektorat Sanitarny)

2. Szczegóły dotyczące produktów

Nazwa produktu: ''Stek z krokodyla'', 250 g, mrożony Numer partii: 2501263 Najlepiej spożyć przed: 01.07.2023 Importer: Tender Meat Sp. z o.o., ul. Wolności 21 09-100 Płońsk

''Importer niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonella zablokował kwestionowany produkt, poinformował swoich odbiorców o konieczności wstrzymania sprzedaży. Odbiorcy poinformowali o wycofaniu ze sprzedaży i zutylizowaniu kwestionowanej partii w miejscach sprzedaży'' – poinformował w ostrzeżeniu GIS.

W przypadku zjedzenia mięsa i pojawienia się niepokojących objawów należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem lub zgłosić na szpitalny oddział ratunkowy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.