Saszetka wegańska
Duży pieróg wypełniony kapuściano-warzywnym farszem jest specjałem kuchni wegańskiej. Jeśli tylko mamy czas na przygotowanie czegoś wyjątkowego, saszetki wegańskie będą warte poświęconego im czasu. Stanowią idealne, niskokaloryczne i pożywne danie dla wszystkich dbających o linię. Pieróg warzywny ze świeżą kapustą dedykowany jest weganom, którym zależy na dostarczaniu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, znacznie częściej występujących w produktach zwierzęcych, a zdecydowanie rzadziej w produktach roślinnych.
Składniki (proporcje na 3/4 saszetki):
- Ciasto: opakowanie drożdży, szklanka ciepłej wody, 2 szklanki mąki pszennej, oregano, bazylia, sól, suszona natka pietruszki,
- Farsz: mała świeża kapusta, 1 marchewka i pietruszka, średni por, średnia cebula, kawałek selera, natka pietruszki i szczypiorek, 1/3 szklanki oleju, sok z cytryny, sól, pieprz, kechup.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy, uzyskane ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 10-15 minut, aby trochę wyrosło. W tym czasie zabieramy się do przygotowania farszu: drobno siekamy kapustę, ścieramy na tarce marchewkę, pietruszkę i seler, kroimy w cienkie paski pora i cebulę, siekamy natkę i szczypiorek. Wszystko wrzucamy do miski i zalewamy olejem oraz sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Przygotowujemy saszetki: wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 lub 4 równe części, każdą z nich ponownie ugniatamy i wałkujemy na okrągłe placki. Ciasto można posypywać mąką z wierzchu. Następnie na środek placka wykładamy sporą ilość farszu (można polać go keczupem) i zawijamy jak pieroga, ugniatając brzegi. Wierzch ciasta można posmarować leciutko oliwą. Saszetki wegańskie wkładamy do piekarnika na 20-25 minut.