Schudnij w cztery tygodnie z abcZdrowie.pl – tydzień pierwszy

Jeżeli od dawna próbujesz schudnąć, lecz żadne działania nie przynoszą pożądanych rezultatów, rozpocznij metamorfozę z abcZdrowie.pl. Poprosiliśmy o pomoc dietetyka i trenera personalnego, którzy przygotowali czterotygodniowy program odchudzający, dzięki któremu nie tylko pozbędziesz się dodatkowych kilogramów, ale także ujędrnisz ciało.

Jadłospis diety 1200 kcal został stworzony z myślą o 25-letniej kobiecie ważącej 58 kg i mierzącej 164 cm, która prowadzi siedzący tryb życia. Jego autorką jest Aleksandra Erdmann z poradni Kalorynka.pl. Specjalistka ułożyła jadłospis praktyczny, biorąc pod uwagę cenę produktów oraz umożliwiając ich optymalne wykorzystanie (przepisy skomponowane są w taki sposób, aby nic się nie marnowało).

Ze względu na zbyt małą ilość kalorii dieta nie jest wskazana dla ludzi wykonujących intensywne treningi, osób z potwierdzonymi jednostkami chorobowymi oraz kobiet w ciąży i karmiących. Nie można zamieniać kolacji z obiadem lub śniadania z poniedziałku na wtorkowe – posiłki mają zbliżoną kaloryczność, ale mimo wszystko takie modyfikacje będą wpływać na liczbę innych składników – podkreśla dietetyk.
W celu skutecznej utraty tkanki tłuszczowej warto wykonywać odpowiednie ćwiczenia odchudzające. Przedstawiamy pierwszy cykl treningu stworzonego przez trenera personalnego, Grzegorza Wichrzyckiego. Następny cykl treningu oraz plan żywienia na kolejny tydzień podamy w następny poniedziałek - 12 października.****

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie kobiety / Shutterstock

/ 7Jadłospis na poniedziałek

Śniadanie: kanapki z wędliną, kiełkami brokułów i rzodkiewką oraz sok

Składniki: - chleb graham: 2 kromki (60 g), - masło: 1 płaska łyżeczka (5 g), - szynka z indyka: 2 plasterki (30 g), - rzodkiewki: 2 sztuki (30 g), - kiełki brokułów: 2 łyżki (16 g), - sok z pomarańczy 100 proc.: 1 szklanka (250 g).

Drugie śniadanie: kefir + owoc

Składniki:- kefir naturalny: 1 małe opakowanie (ok. 300 g), - jabłko: 1 średnia sztuka (145 g).

Obiad: pieczona ryba z fasolką szparagową z kaszą gryczaną

Składniki:- filet tilapii: 1 sztuka (ok. 90 g), - fasolka szparagowa: 2 duże garście (300 g), - kasza gryczana: 1/2 woreczka (50 g), - oliwa z oliwek: 1 płaska łyżeczka (5 g), - przyprawy: pieprz cytrynowy, tymianek i sól.

Przygotowanie: filet natrzeć przyprawami i odrobiną oliwy. Zawinąć w folię aluminiową i piec przez 25-30 minut w temp. 180 stopni C. Kaszę ugotować zgodnie ze wskazówkami (nie rozgotować). Fasolkę umyć, obciąć końcówki i ugotować. Podawać rybę z kaszą i fasolką.Podwieczorek: deser owocowy

Składniki:- jogurt naturalny 0 proc. tłuszczu: 1 małe opakowanie (150 g), - brzoskwinia: 1 sztuka.

Przygotowanie: brzoskwinię obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z jogurtem.

Kolacja: sałatka z grillowanego bakłażana, pomidora i fety

Składniki:- bakłażan: 1 mała sztuka (240 g), - pomidor: 1 sztuka (100 g), - feta light: 1 plaster (30 g), - oliwa z oliwek, - przyprawy: zioła prowansalskie, sól.

Przygotowanie: bakłażan pokroić w plastry i pozbyć się nasion (odpowiadają za gorzknienie warzywa). Posolić i odstawić na 5 minut. Następnie podsmażyć lub zgrillować. Ułożyć na talerzu. Posypać pokrojonym w kostkę pomidorem oraz pokruszoną fetą. Oprószyć ziołami.

/ 7Jadłospis na wtorek

Obraz
© Zdjęcie bakłażana / Shutterstock

Śniadanie: jajko na miękko z chlebem + owoc

Składniki:- jajko kurze: 1 sztuka (60 g), - chleb graham: 1 kromka (30 g), - borówki amerykańskie: 1 szklanka (140 g).

Drugie śniadanie: sałatka z pomidorów i szczypiorku

Składniki:- feta light: 30 g (1 plaster), - pomidor: 2 średnie sztuki (100 g), - cebula dymka: 1 mała (20 g), - jogurt grecki naturalny: 1 łyżka (30 g), - przyprawy: pieprz, suszona lub świeża bazylia.

Przygotowanie: pomidora i fetę pokroić w kostkę. Oprószyć bazylią. Dodać posiekaną drobno dymkę. Wszystko doprawić pieprzem i wymieszać z jogurtem. Obiad: faszerowany bakłażan

Składniki:- bakłażan: 1 sztuka (240 g), - kasza gryczana: 1/2 torebki (50 g), - cebula: 1 średnia sztuka (50 g), - czosnek: 1 ząbek (5 g), - papryka czerwona: 1 sztuka (240 g), - sok pomidorowy: 1 butelka (ok. 250 ml), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka, - przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie: warzywa umyć. Bakłażana przekroić na pół i pozbyć się gniazd nasiennych. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Na oliwie podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. Dodać paprykę. Smażyć 5 minut. Następnie dodać sok i ugotowaną kaszę. Odparować nadmiar wody i doprawić do smaku. Podzielić farsz na połowę, przełożyć do bakłażana. Piec przez 15 minut w temp. 180 stopni C.

Podwieczorek: koktajl arbuzowy

Składniki:- arbuz: 1 plaster (350 g), - maślanka naturalna 0 proc tłuszczu: 1 szklanka (250 g).

Przygotowanie: z arbuza usunąć pestki i zmiksować z maślanką. Kolacja: sałata z łososia wędzonego, sałaty lodowej i ogórka

Składniki:- łosoś wędzony: 100 g, - sałata lodowa: ok. 6 liści (100 g), - ogórek zielony: 1/2 sztuki (ok. 85 g), - sok z cytryny: według uznania, - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - koperek świeży: według uznania, - przyprawy: pieprz.

Przygotowanie: łososia porwać na mniejsze kawałki. Ogórka umyć i przekroić na pół, a następnie pokroić w dość duże plastry. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, pieprzem i posiekanym koperkiem. Polać nim sałatkę.

/ 7Jadłospis na środę

Obraz
© Zdjęcie kukurydzy / Shutterstock

Śniadanie: maślanka z otrębami i owocami

Składniki:- maślanka naturalna 0 proc. tłuszczu: 1 szklanka, - otręby owsiane: 3 łyżki (21 g), - maliny: 250 g, - borówki: 3/4 szklanki (110 g).

Drugie śniadanie: sałatka z kuskusem, pomidorem, ogórkiem i koperkiem

Składniki:- kuskus: 3 łyżki (39 g), - pomidor: 1 sztuka (100 g), - ogórek zielony: 1/2 sztuki (85 g), - jogurt grecki: 1 łyżka (30 g), - koperek: według uznania, - przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie: kuskus ugotować według wskazówek na opakowaniu. Pomidora i ogórka pokroić w kostkę. Wymieszać z jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać koperkiem.

Obiad: kurczak w sosie warzywnym

Składniki:- filet z kurczaka: 1 sztuka (100 g), - cebula: 1 średnia sztuka (55 g), - czosnek: 1 ząbek (5 g), - papryka żółta: 1 średnia sztuka (240 g), - brokuły: 1/2 sztuki (250 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka, - przyprawy: ostra czerwona papryka, sól i pieprz, kurkuma.

Przygotowanie: filet umyć i pokroić w paski. Natrzeć przyprawami i oliwą. Odstawić na 10 minut do lodówki. Cebulę i czosnek posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. Kurczaka podsmażyć z sosem, dodać warzywa i dusić. Dolać odrobinę wody w razie potrzeby.

Podwieczorek: kukurydza

Składniki:- kolba kukurydzy: 1 sztuka (180 g), - odrobina soli i kilka wiórków masła.

Przygotowanie: kukurydzę oczyścić. Wrzucić do wrzątku i gotować 5 minut (bardziej miękka) lub 10 minut (bardziej chrupka). Posypać ugotowaną wiórkami masła i odrobiną soli.

Kolacja: kanapka z kiełkami, sałatą i wędliną

Składniki:- chleb graham: 2 kromki (60 g), - masło: 1 płaska łyżeczka (5 g), - szynka z indyka: 2 plasterki (30 g), - kiełki brokułów: 2 łyżki (16 g), - sałata lodowa: 2 liście (30 g).

/ 7Jadłospis na czwartek

Obraz
© Zdjęcie smoothie / Shutterstock

Śniadanie: koktajl szpinakowo-bananowy

Składniki:- maślanka naturalna 0 proc. tłuszczu: 1 szklanka (250 g), - banan: 1 sztuka (170 g), - szpinak: 2 garście (50 g).

Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie zmiksować.

Drugie śniadanie: owoce

Składniki: - arbuz: 1 plaster (350 g), - brzoskwinia: 1 sztuka.

Przygotowanie: z arbuza usunąć pestki i pokroić w kostkę. Wymieszać z pokrojoną brzoskwinią.

Obiad: curry z fasolki szparagowej i kurczaka

Składniki: - filet z kurczaka: 100 g, - fasolka szparagowa: 2 duże garście (ok. 300 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - jogurt naturalny grecki: 1 łyżka (30 g), - ryż brązowy: 1/2 torebki (50 g), - przyprawy: curry, sól i pieprz.

Przygotowanie: filet z kurczaka pokroić w drobne paski. Natrzeć solą i pieprzem. Fasolkę szparagową ugotować. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć kurczaka, dodać fasolkę. Wszystko doprawić curry i jogurtem. Podawać z ugotowanym ryżem.

Podwieczorek: wafle ryżowe

Składniki: wafle ryżowe naturalne: 3 sztuki (30 g).Kolacja: sałatką z fetą light

Składniki: - feta light: 2 plastry (60 g), - rzodkiewki: 4 sztuki (60 g), - sałata lodowa: 4 liście (60 g), - pomidor: 1 sztuka (100 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - przyprawy: zioła prowansalskie.

Przygotowanie: sałatę porwać na mniejsze kawałki. Rzodkiewkę pokroić na cztery, a pomidora w kostkę. Fetę pokruszyć. Warzywa wymieszać z oliwą i przyprawą, a na końcu z fetą.

/ 7Jadłospis na piątek

Obraz
© Zdjęcie kanapki / Shutterstock

Śniadanie: kanapka z gotowanym jajkiem, kiełkami i pomidorem

Składniki:- chleb graham: 2 kromki (60 g), - masło: 1 łyżeczka, - jajko: 1 sztuka (60 g), - kiełki brokułów: 2 łyżki (16 g), - pomidor: 1 średnia sztuka (100 g).

Drugie śniadanie: soczewica z oliwkami

Składniki: - soczewica czerwona: 3 łyżki (36 g), - oliwki zielone lub czarne: 3 sztuki, - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - kiełki brokułów: 2 łyżki (16 g), - przyprawy: pieprz, sól.

Przygotowanie: soczewicę ugotować według wskazówek. Dodać pokrojone w plasterki oliwki, kiełki. Wymieszać z oliwą i doprawić.

Obiad: faszerowana cukinia

Składniki:- cukinia: 1 mała (200 g), - mięso mielone z piersi kurczaka: 1/2 szklanki (80 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - sok pomidorowy: 1 szklanka (250 g), - ryż brązowy: 1/2 opakowania (50 g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i bazylia.

Przygotowanie: cukinię przekroić na pół. Wyciąć łódeczki. Jeśli są pestki, wyjąć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso. Podsmażyć. Dodać ugotowany ryż, a następnie wszystko zalać sokiem pomidorowym. Doprawić do smaku. Nadziać cukinię i piec 15-20 minut w temp. 180 stopni C.

Podwieczorek: owoce

Składniki: nektarynka: 2 sztuki.

Kolacja: twarożek ze szczypiorkiem

Składniki: - ser twarogowy chudy: 1/2 kostki (120 g), - jogurt grecki: 2 łyżki (60 g), - chleb graham: 1 kromka (30 g), - szczypiorek: wg uznania, - przyprawy: sól i pieprz.

/ 7Jadłospis na sobotę

Obraz
© Zdjęcie sałatki / Shutterstock

Śniadanie: omlet z owocami

Składniki:- jajka: 2 sztuki (120 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - mąka pszenna: 1 łyżeczka (5 g), - mleko 2 proc. tłuszczu: 1 łyżka (10 g), - jogurt grecki: 1 łyżka (30 g), - kiwi: 1 sztuka.

Przygotowanie: oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę. Żółtko wymieszać z mąka i mlekiem. Dodać delikatnie do białka i wymieszać. Usmażyć na oliwie. Posmarować jogurtem i posypać kawałkami kiwi.

Drugie śniadanie: zielona sałatka ze szpinakiem

Składniki: - szpinak: 4 garście (100 g), - ogórek zielony: 1 sztuka (170 g), - chleb graham: 1 kromka, - szynka z indyka: 1 plasterek, - masło: 1/2 łyżeczki (2 g), - dressing: musztarda łagodna (1 łyżeczka), miód prawdziwy (1 łyżeczka).

Przygotowanie: szpinak dokładnie umyć i usunąć twarde łodyżki. Ogórka umyć, pokroić w kostkę. Wymieszać musztardę z miodem i polać sałatkę. Obiad: pieczone skrzydełko z ziemniakami i surówką z rzodkiewki

Składniki:- skrzydełko z kurczaka: 2 sztuki (120 g), - ziemniaki: 3 średnie sztuki (225 g), - jogurt grecki: 1 łyżka, - rzodkiewka: 1 mały pęczek (ok. 115 g), - przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka i tymianek.

Przygotowanie: kurczaka posypać ostrą papryką i suszonym tymiankiem. Piec przez 30-35 minut w temp. 180 stopni C. Ziemniaki ugotować. Rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar wody, dodać jogurt i odrobinę koperku. Doprawić solą i pieprzem. Podawać skrzydełka z surówką i posypanymi koperkiem ziemniakami.

Podwieczorek: koktajl pomidorowo-porowy

Składniki:- pomidor: 3 sztuki, - por: biała część (50 g).

Przygotowanie: pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Zmiksować z porem na gładki koktajl.

Kolacja: surówka z marchewki i pomarańczy

Składniki: - marchew: 3 średnie sztuki (180 g), - pomarańcza: 1 sztuka (235 g), - rodzynki suszone: 1 łyżka płaska (15 g), - przyprawy: odrobina pieprzu.

Przygotowanie: marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomarańczę obrać, usunąć wszystkie białe błonki. Miąższ pomarańczy wymieszać z marchewką. Dodać rodzynki i doprawić.

/ 7Jadłospis na niedzielę

Obraz
© Zdjęcie kanapki / Shutterstock

Śniadanie: grahamka z mozzarellą i pomidorem

Składniki: - bułka graham: 1 sztuka (90 g), - mozzarella light: 30 g (1/4 dużej kulki), - pomidor: 1 średnia sztuka, - przyprawy: suszona bazylia i sól.

Przygotowanie: bułkę przekroić. Ułożyć plastry mozzarelli. Posypać bazylią. Pomidora pokroić w kostkę, wymieszać z bazylią i odrobiną soli.

Drugie śniadanie: sałatka z kukurydzy, tuńczyka i ryżu

Składniki:- ryż brązowy: 1/4 opakowania (25 g), - kukurydza konserwowa: 2 łyżki (30 g), - tuńczyk w wodzie: 45 g (1/4 puszki), - jogurt grecki: 1 łyżka (30 g), - sól, pieprz.

Przygotowanie: ryż ugotować. Wymieszać z kukurydzą, tuńczykiem i jogurtem. Doprawić do smaku. Obiad: soczewica z curry

Składniki:- soczewica czerwona: 1/2 szklanki (90 g), - cebula: 1 średnia sztuka (55 g), - czosnek: 1 ząbek (5 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżka (5 g), - sok pomidorowy: 1 szklanka (250 g), - przyprawy: curry, słodka papryka, pieprz.

Przygotowanie: soczewicę ugotować. Na patelni podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać przyprawy. Uważać, żeby nie przypalić. Dodać soczewicę i zalać sokiem. Ewentualnie doprawić. Podwieczorek: serek ziarnisty light

Składniki: serek ziarnisty light: 1 małe opakowanie (170 g).

Kolacja: brokuł z sosem

Składniki:- brokuł: 1/2 sztuki (250 g), - jogurt grecki: 2 łyżki (60 g), - czosnek: 1 ząbek (5 g), - koperek: według uznania.

Przygotowanie: brokuły ugotować. Jogurt wymieszać z posiekanym czosnkiem i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem.

Już w następny poniedziałek przedstawimy jadłospis na kolejny tydzień. W celu skutecznej utraty tkanki tłuszczowej warto wykonywać odpowiednie ćwiczenia odchudzające. Przedstawiamy pierwszy cykl treningu stworzonego przez trenera personalnego, Grzegorza Wichrzyckiego.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka