Trwa ładowanie...

Naturalna viagra. Długowieczni Ikaryjczycy jedzą codziennie

Avatar placeholder
Bianka Koralewska 22.06.2024 11:39
Zdradziła sekretny składnik długowieczności Greków. Polacy z roku na rok jedzą coraz mniej
Zdradziła sekretny składnik długowieczności Greków. Polacy z roku na rok jedzą coraz mniej (Getty Images)

Grecka Ikaria należy do jednej z niebieskich stref, których mieszkańcy słyną z długowieczności. Według szefowej kuchni i autorki książek, która ma greckie korzenie, ich sekretem jest jeden, wyjątkowo słodki składnik pożywienia.

spis treści

1. Penicylina i viagra w jednym?

Ikaria należy do grupy kilku wyjątkowych miejsc na świecie, których mieszkańcy słyną z długowieczności. Jednym z filarów ich długiego i wolnego od chorób życia jest dieta. Ikaryjskie jedzenie bazuje na owocach, warzywach, rybach i owocach morza oraz oliwie. Jest coś jeszcze, co mieszkańcy Ikarii uwielbiają.

Diane Kochilas, grecko-amerykańska szefowa kuchni, właścicielka szkoły gotowania i autorka aż 18 książek, na Ikarii spędza sześć miesięcy w roku. Jej zdaniem jednym z produktów, z których słynie grecka wyspa, jest miód prosto od lokalnych pszczelarzy. To właśnie tutaj wielu mieszkańców zaczyna dzień od zjedzenia jednej łyżeczki.

Zobacz film: "Irlandzki miód wrzosowy tak dobry jak miód manuka"

90-letni przyjaciel szefowej kuchni zdradził jej, że połączenie miodu, aromatycznej szałwii bądź herbaty górskiej wraz z imbirem i czosnkiem było "penicyliną jego czasów". Ikaryjczycy uważają też, że miód to naturalny afrodyzjak i środek na potencję dorównujący w swej skuteczności viagrze.

Co ważne, najnowsze szacunki Polskiej Izby Miodu wskazują, że Polacy w 2023 r. spożyli ok. 30 tys. ton miodu - zaledwie 800 g na osobę - aż o osiem tys. ton mniej niż w roku 2022. Ponadto spożycie per capita jest w Polsce poniżej średniej na tle innych europejskich krajów.

2. Chroni serca i mózg, zabija bakterie oraz wirusy

Miód to źródło aminokwasów, witamin i minerałów oraz antyoksydantów
Miód to źródło aminokwasów, witamin i minerałów oraz antyoksydantów (Getty Images)

Gospodyni programu "Greek table" wyjaśnia, że miód nadaje się do wielu dań, np. jako dodatek do uwielbianego w Grecji sorbetu pomarańczowego czy do polania sera feta. Diane Kochilas łączy miód z oliwą i czosnkiem, by przygotować marynaty czy sosy sałatkowe.

Choć miód składa się głównie z cukru, to zawiera także mieszankę aminokwasów, witamin, minerałów, w tym żelaza, cynku, a także przeciwutleniaczy. Badania na przestrzeni lat dowiodły, że miód wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze. Dzięki antyoksydantom ma też silne działanie przeciwzapalne, może więc zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Naukowcy uważają również, że miód może łagodzić stany zapalne w przewodzie pokarmowym, a nawet zmniejszać ryzyko chorób neurologicznych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze