GIS wycofuje ser koryciński sprzedawany z sklepach LIDL. W produkcie wykryto bakterie Listerii
Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje partię sera korycińskiego. Badania wykazały obecność bakterii Listeria monocytogenes. Oznacza to, że spożycie takiego produktu może doprowadzić do zatrucia pokarmowego.
1. Ser z Lidla wycofany
GIS wydała oficjalne ostrzeżenie przed spożyciem jednego z serów dostępnych na rynku. Chodzi o SER KORYCIŃSKI SWOJSKI NATURALNY, Ser dojrzewający z surowego, pełnego mleka krowiego". Obecność bakterii Listeria monocytogenes wykryto w trakcie badań urzędowych w 3 z 5 badanych próbek. Spożycie produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
- Producent – Zarzeccy Sp. z o.o., 16-140 Korycin, Mielniki 19, Wet. Nr Ident. 20117216
- Kraj pochodzenia: Polska
- Dystrybutor: Lidl sp. z o.o. sp. k., Jankowice, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne
- Data produkcji: 01.06.2020
Data produkcji jest jednocześnie numerem partii.
Należy spożyć do: 01.07.2020
2. Czym grozi spożycie sera?
Bakterie listeriozy atakują człowieka oraz zwierzęta. Szczególnie narażone na zakażenia są kozy, owce, kury, króliki oraz bydło, u których choroba prowadzi między innymi do zapalenia opon mózgowych.
3. Co zrobić z serem?
Państwowa Inspekcja Sanitarna bezzwłocznie po uzyskaniu dyskwalifikujących partię wyników badań poinformowała dystrybutora produktu – Lidl sp. z o.o. sp. k. oraz Inspekcję Weterynaryjną właściwą do kontroli producenta.
Firma Lidl niezwłocznie po otrzymaniu informacji z Państwowej Inspekcji Sanitarnej podjęła decyzję o rozpoczęciu procedury wycofania produktu z rynku. Informacja dla klientów zostanie zamieszczona w sklepach, w których sprzedawano ser oraz na stronie internetowej sklepu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl