Siemię lniane na problemy trawienne
Malutkie nasionka, nazywane siemieniem lnianym, to nasiona lnu zwyczajnego, które wykazują niezwykłe właściwości. Można je nabyć w aptekach, sklepach zielarskich, a także coraz częściej w większych sklepach spożywczych. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne od wielu lat uważane są za jeden z najpopularniejszych środków leczniczych stosowanych w medycynie naturalnej.
1. Właściwości siemienia lnianego
Siemię lniane jest cennym źródłem wielu składników odżywczych, takich jak: błonnik, witaminy należące do grupy B, witamina E, witamina A, magnez, cynk, żelazo, wapń, a także kwasy omega-3. Nasiona lnu stosowane są w leczeniu chorób układu krążenia, chorób skóry oraz alergii. Obniżają poziom złego cholesterolu, regulują poziom glukozy we krwi, łagodzą objawy menopauzy, wzmacniają układ odpornościowy, wspomagają leczenie dróg oddechowych, poprawiają koncentrację, a także mają szerokie zastosowanie w kosmetyce. Dodatkowo wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, a nawet przeciwnowotworowe. Oprócz tego mają dobroczynny wpływ na cały układ pokarmowy.
Dowiedz się więcej
- Czego nie jeść, by uniknąć zgagi?
- Domowe sposoby na zgagę
- Zgaga a refluks żołądkowo-przełykowy
- Kiedy stosowanie leków na zgagę staje się konieczne?
- Nie bagatelizuj zgagi!
- Ryzyko zgagi, czyli kto jest najbardziej narażony na tę dolegliwość?
- 8 zasad żywienia dla cierpiących na zgagę
- Zgaga w ciąży – co można, a czego nie można stosować?
2. Wpływ siemienia lnianego na układ pokarmowy
Siemię lniane działa osłonowo na żołądek, dlatego od lat wykorzystywane jest przy leczeniu chorób lub zaburzeń pracy układu pokarmowego. Dzięki dużej zawartości błonnika nasiona lnu zwyczajnego eliminują zaparcia. Wbrew pozorom to także świetny sposób na zahamowanie biegunki oraz zapobieganie wzdęciom.
Szaro-brązowe nasionka siemienia lnianego są niewielkich rozmiarów, jednak po zagotowaniu lub zaparzeniu pęcznieją, zmieniają barwę na ciemnobrązową i otaczają się warstwą śluzu. Śluzy zawarte w nasionach lnu powlekają błonę śluzową przewodu pokarmowego, zmniejszają odczyny zapalne i chronią przed kwasem solnym, dlatego środek ten wspomaga również leczenie nieżytu żołądka oraz dwunastnicy, a także chorób wrzodowych. Ze względu na swoje właściwości alkalizujące siemię lniane polecane jest także przy nadkwasocie, zgadze i refluksie żołądkowo-przełykowym. Śluzy powlekają podrażniony przełyk i eliminują przykre dolegliwości, takie jak pieczenie w klatce piersiowej lub ucisk w gardle.
Coraz częściej siemię lniane spożywane jest również profilaktycznie. Ludzie sięgają po nie, ponieważ zapewnia prawidłową perystaltykę jelit oraz usprawnia proces wypróżniania.
3. W jakiej formie spożywać siemię lniane?
Siemię lniane można spożywać w formie zmielonej, ugotowanej, uprażonej lub w formie wywaru. Specjaliści nie polecają jedzenia surowych ziarenek, ponieważ mogłyby one dodatkowo podrażnić śluzówkę żołądka.
Związki zawarte w siemieniu szybko się utleniają, dlatego, jeśli decydujemy się na formę zmieloną, dobrze jest zakupić siemię w formie całych ziaren i zmielić je bezpośrednio przed podaniem (np. w młynku do kawy). Po zmieleniu można pić je w formie wywaru lub dodawać do jogurtów, sałatek, przekąsek, zup, kanapek lub dowolnego dania. Ziarna siemienia lnianego mają praktycznie niewyczuwalny smak, dlatego nie zmieniają smaku potrawy.
Przy problemach z układem pokarmowym (m.in. przy zgadze, refluksie, biegunce, wrzodach) najlepiej sprawdzi się wywar z siemienia lnianego, który ma galaretowatą konsystencję i wyglądem przypomina kisiel. Warto pamiętać, żeby spożywać go między posiłkami, ponieważ siemię lniane może ograniczyć przyswajanie substancji odżywczych z leków lub pożywienia.