Skuteczne sposoby na przyśpieszenie procesu odchudzania
Bardzo często pomimo regularnej aktywności fizycznej obserwujemy problem z utratą nadmiernych kilogramów. Warto wiedzieć, że ćwiczenia fizyczne odpowiadają jedynie za ok. 30% efektów spadku masy ciała. Pozostała część jest mocno zależna od naszej codziennej diety.
Eliminacja niezdrowych przekąsek
Przebywając w pracy, często jesteśmy przeładowani nadmiarem obowiązków. W momencie odczucia głodu sięgamy po niezdrowy i kaloryczny batonik czy krakersy. W celu uzyskania optymalnej wagi ciała konieczna jest rezygnacja z tych produktów spożywczych. Bardzo często ich wartość kaloryczna jest równoznaczna z dużą porcją obiadu. Zamiast tego lepiej mieć pod ręką plasterki suszonych jabłek albo batonik zbożowy.
Zmniejszenie kaloryczności dań
Każdy z nas ma swoje ulubione danie, z którego nie jest w stanie zrezygnować na diecie. Jeżeli kochasz hamburgery, to postaw na zdrowszą wersję przygotowaną w domu. Hamburgera przygotuj z mięsa wołowego o niskiej zawartości tłuszczu i upiecz go w piekarniku. Miękką, przepełnioną spulchniaczami bułkę zastąp wersją pełnoziarnistą. Do wnętrza burgera nie dodawaj kalorycznego sosu tylko łyżeczkę keczupu i musztardy.
Ograniczenie spożycia cukru
Cukier jest wszechobecnym składnikiem produktów spożywczych. Można go znaleźć nie tylko w słodyczach, ale również w sosach sałatkowych, sokach owocowych, owocach suszonych, musztardzie czy keczupie. Utrata nadmiernych kilogramów będzie szybsza w momencie, gdy zrezygnujemy nie tylko z cukrów obecnych w słodkich przekąskach, ale również tych ukrytych, znajdujących się w pozostałej grupie produktów spożywczych.
Regularne wykonywanie ćwiczeń
Badania naukowe sugerują, że osoby aktywne fizycznie co najmniej 150 minut tygodniowo, zdecydowanie szybciej tracą na wadze. Co więcej, regularne wykonywanie ćwiczeń może znacząco przyśpieszyć metabolizm i spalanie kalorii przez nasz organizm.
Robienie zakupów po sycącym posiłku
To bardzo ważne, aby nie robić zakupów w momencie odczuwania głodu. Wtedy taka wizyta w markecie kończy się zazwyczaj zakupem dużej ilości produktów niedozwolonych na diecie, takich jak czekoladki, ciasteczka, batoniki i chipsy. Z tego względu przed wyjściem na zakupy lepiej zjeść normalny posiłek. Wtedy będziemy bardziej odporni na pokusy czekające na nas na półkach sklepowych.
Unikanie gromadzenia niezdrowych przekąsek
Bardzo często w domowej spiżarni przechowujemy ciasteczka, paluszki, chipsy i inne niezdrowe smakołyki. Są to z reguły produkty przygotowane na niespodziewaną wizytę gości. Niestety zazwyczaj kończy się to tak, że spiżarnia zostaje opróżniona przez nas samych. Pokusa zjedzenia niedozwolonego produktu na diecie jest wtedy dużo większa. Z tego względu lepiej absolutnie zrezygnować z gromadzenia „na zapas” produktów tego typu.
Regularne spożywanie sałatek, warzyw i owoców
Badania naukowe potwierdzają, że osoby spożywające pięć porcji warzyw i owoców w ciągu dnia, zdecydowanie szybciej tracą na wadze. Z tego względu w ramach przekąski między posiłkami warto wykorzystać jabłko czy marchewkę pokrojoną w plasterki, a na obiad lepiej zjeść dużą ilość sałaty z warzywami i odrobiną białka. Posiłki przygotowane na bazie warzyw są niskokaloryczne, ale za to bardzo sycące.
Rezygnacja z dań typu fast food
Dania typu fast food są zazwyczaj wysokokaloryczne i nie zawierają zbyt wielu wartości odżywczych. Badania naukowe potwierdzają, że osoby omijające restauracje i bary serwujące takie jedzenie mają zdecydowanie mniejszą wagę ciała niż miłośnicy dań fast food, którzy ograniczyli spożycie tego rodzaju posiłków do jednego w tygodniu.
Rezygnacja ze słodkich napojów
W rozmaitych napojach, herbatkach i nektarach owocowych są zawarte duże ilości cukru. To bardzo ważne, aby zrezygnować z picia tych produktów na rzecz wody mineralnej, świeżo wyciskanych soków z owoców oraz herbat bez cukru.
Jedzenie mniejszych porcji
Dietetycy alarmują, że jedną z głównych przyczyn odpowiedzialnych za nadwagę jest spożywanie zbyt dużych posiłków w ciągu całego dnia. Przeciętna porcja obiadowa obecnie jest o 30% większa niż kilkadziesiąt lat temu. Poza tym, nasz talerz w połowie powinien być zapełniony warzywami i sałatkami, a porcja białka i węglowodanów u przeciętnej osoby nie powinna być większa niż 100-150 g.