Trwa ładowanie...

Śledź i dorsz mogą zapobiegać chorobie Parkinsona. Nowe badania (WIDEO)

Zobacz film: "Śledź i dorsz mogą zapobiegać chorobie Parkinsona"

Parwalbumina – tak nazywa się białko, które zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Parkinsona.

Dostarczone do organizmu człowieka zapobiega tworzeniu się struktur charakterystycznych dla tego schorzenia.

Parwalbumina znajduje się m.in. rybach. Naukowcy z Chalmers University of Technology w Gothenburgu sugerują, że szczególnie bogate są w nią dwa gatunki ryb.

Zobacz jakie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.