Smażenie na maśle jest szkodliwe dla zdrowia. Co wybrać zamiast?
Smażenie na rozpuszczonym maśle jest bardzo popularne. Niektórzy sądzą również, że masło jest zdrowszym tłuszczem niż olej. Okazuje się jednak, że zwolennicy smażenia na maśle się mylą.
1. Smażenie na maśle - czy jest szkodliwe?
Fakt, że nie należy smażyć na maśle, dla wielu osób może być zaskakujący. Jednak okazuje się, że obróbka termiczna masła nie jest dobrym pomysłem.
Wysokie temperatury powodują, że powstają w nim toksyczne związki, potencjalnie szkodliwe dla człowieka. Smażenie na maśle skutkuje również obecnością wolnych rodników w żywności.
Mogą one przyspieszać procesy starzenia, a nawet sprzyjać rozwojowi nowotworów. Coraz więcej doniesień potwierdza ich negatywne działanie na zdrowie człowieka.
Zdaniem niektórych lepszą opcją jest margaryna. Jednak inni argumentują, że zawarte w niej tłuszcze trans są wysoce szkodliwe.
2. Na czym smażyć?
Lepszym rozwiązaniem będzie użycie do smażenia oleju rzepakowego albo oliwy z oliwek.
Podgrzewać nie powinno się również olejów: lnianego, słonecznikowego, sojowego lub kukurydzianego.
Te oleje tracą pod wpływem ciepła swoje korzystne właściwości, natomiast mogą wytwarzać związki potencjalnie szkodliwe.
Tłuszcze wielonienasycone można z powodzeniem wykorzystywać na zimno. Jednak w przypadku smażenia lub pieczenia, lepiej sięgać po inne produkty.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl