Smażenie w głębokim tłuszczu

Smażenie w głębokim tłuszczu, określane także jako deep-frying lub frytowanie, to jedna z najpopularniejszych technik gotowania. Dzięki niemu potrawy są chrupiące i niezwykle smaczne, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku. Smażenie w tłuszczu jest doskonałe przy wszelkich daniach w panierce, zanurzonych w płynnym cieście, pączkach czy faworkach. Niestety, deep-frying to bardzo niezdrowa metoda gotowania odradzana przez wielu lekarzy i dietetyków, propagujących zdrowy styl życia.

Smażenie w głębokim tłuszczuSmażenie w głębokim tłuszczu

Smażenie w woku

Przed rozpoczęcia smażenia na tłuszczu należy dokładnie umyć, a następnie osuszyć mięso lub warzywa, by uniknąć sytuacji, w której rozgrzany tłuszcz będzie tryskał na boki. Możesz pozbyć się nadmiaru wody, używając jednorazowego ręcznika papierowego lub czystego ręcznika kuchennego. W przypadku produktów mrożonych smażonych metodą deep-frying koniecznie musisz je całkowicie rozmrozić przed włożeniem na patelnię, bo może zdarzyć się tak, że na zewnątrz będą usmażone, a w środku zimne. Jeśli chodzi natomiast o produkty smażone w cieście techniką deep-frying, musisz je odsączyć z nadmiaru ciasta przed włożeniem na patelnię.

Wiele osób zadaje sobie pytanie – jak wygląda smażenie w woku i jakie są jego zalety? Smażąc w woku, najczęściej stosuje się technikę stir-frying. Pochodzi ona z Chin, a jej istotą jest smażenie na gorącym oleju z ciągłym mieszaniem w jak najmniejszej ilości czasu, by produkty mogły zachowywać swoją wartość odżywczą. Dla techniki stir-frying ważne jest ponadto, by wykorzystywać niewielką ilość tłuszczu, najlepiej oleju słonecznikowego, sojowego lub z orzeszków ziemnych. Smażenie w woku nie powinno się odbywać przy pomocy oliwy z oliwek.

Kiedy można smażyć w głębokim tłuszczu?

Dla sprawdzenia temperatury oleju najlepszy jest specjalnie przygotowany do tego termometr. Jeśli wskazuje 150-160 stopni Celsjusza, to możesz zacząć smażenie w głębokim tłuszczu. Jeśli nie posiadasz takiego urządzenia, to temperaturę możesz sprawdzić przy pomocy kostki chleba. Optymalna temperatura do smażenia w głębokim tłuszczu jest wtedy, jeśli kostka rzucona na patelnię usmaży się w ciągu 60 sekund.

Jak smażyć na głębokim tłuszczu?

  • Jeśli do rozgrzanego oleju dostanie się parę kropel wody, natychmiast nakryj patelnię pokrywką, by w ten sposób odciąć dopływ tlenu.
  • Nie wrzucaj nigdy produktów do rozgrzanego oleju z dużej wysokości, bo może spowodować to, że oparzysz się gorącym olejem.
  • Jeśli boisz się, że olej będzie się rozpryskiwał podczas smażenia, to możesz wsypać ¼ łyżeczki soli, pamiętając jednak, że sól obniża wartość grzewczą oleju.
  • Nie wlewaj zbyt dużej ilości oleju – zachowaj odstęp 4 cm od brzegu naczynia (6 cm w przypadku większego), to pozwoli na uchronienie kuchenki przed wylewającym się na nią olejem, gdy zacznie wrzeć i bulgotać pod wpływem włożonych do niego produktów.

Smażenie w głębokim tłuszczu należy zakończyć położeniem usmażonego jedzenia na ręcznikach papierowych, by mogły obciec z nadmiaru oleju. Patelnie odstawiamy w bezpieczne miejsce, by tłuszcz mógł wystygnąć. Wskazane jest jednorazowe używanie oleju, jeśli jednak chcesz go użyć następny raz, koniecznie musisz go przefiltrować.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka