Trwa ładowanie...

Smażona panierka skraca życia. Czas się z nią pożegnać

 Dorota Mielcarek
23.07.2019 14:31
Spożywanie smażonego kurczaka zwiększa śmiertelność
Spożywanie smażonego kurczaka zwiększa śmiertelność (123rf)

Smażony kurczak i ryba w panierce to absolutny hit. Potrawa skradła nie tylko serca Amerykanów. Cały świat zna popularne fast foody. Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania dotyczące podwyższonej śmiertelności wśród kobiet po menopauzie, które spożywają smażone potrawy. Wyniki są jednoznaczne.

1. Skutki jedzenia smażonego kurczaka

Badania przeprowadzone zostały przez naukowca z Uniwersytetu of Iowa, Wei Bao, na dojrzałych kobietach, które miały za sobą okres menopauzy.

Na potrzeby eksperymentu, szukano kobiet, które w swojej codziennej diecie mają smażonego kurczaka i tych, które spożywają panierowaną rybę i owoce morza. W grupie porównawczej znalazły się kobiety, które smażonego nie jedzą. Okazało się, że dwie pierwsze grupy są w grupie ryzyka podwyższonej śmiertelności.

Kobiety, które jedzą smażonego kurczaka w panierce raz dziennie są narażone na śmierć o 13 proc. bardziej niż kobiety, które nie jedzą smażonych potraw.

Zobacz film: "Zdrowotne właściwości oleju rzepakowego"

Grupa kobiet, która w swojej diecie miała smażoną rybę i owoce morza zwiększała ryzyko śmierci o 7 proc.

Badania zostały przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych, których kuchnia opiera się głównie na fast foodach – smażonym kurczaku, hamburgerach, frytkach i serze.

Czasopismo medyczne BMJ opublikowało badania, z których płynie jeden wniosek: spożywanie smażonych produktów w panierce negatywnie wpływa na cały organizm.

Nie tylko Amerykanie narażeni się na negatywne skutki, które niesie za sobą spożywanie smażonych potraw. Za tłustą uważa się także kuchnię hiszpańską. Wyniki Hiszpanów są jednak znacznie lepsze niż ludności USA. Naukowcy zaznaczają, że wpływ na to ma rodzaj oleju, którego używają oba narody w swojej kuchni. Dzięki właściwością oliwy z oliwek, Hiszpanie nie zmagają się z chorobami związanymi z nadmiernym przyjmowaniem tłuszczów.

2. Dlaczego smażone potrawy są niezdrowe?

Po zjedzeniu smażonych na głębokim oleju potraw często towarzyszy uczucie niestrawności i bóle brzucha. Smażenie sprawia, że większość potraw traci swoje witaminy. Nadmierne spożywanie dań, przygotowanych w ten sposób, zaowocuje szybkim wzrostem masy ciała, w konsekwencji prowadzi do nadwagi. Stłuszczenie wątroby także jest konsekwencją diety obfitującej w smażone potrawy. Szkodliwie działają także na prace jelit i trzustki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze