Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jak wygląda ono u pracowników redakcji WP abczdrowie?
Najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie. Nie jest dobrze o nim zapominać lub celowo pomijać, ponieważ zapewnia nam energię i siłę na cały poranek oraz południe. Osoby, które znajdują czas na zjedzenie śniadania przed szkołą lub pracą, mają lepszą koncentrację, pamięć oraz chęci do działania.
Śniadanie powinno dostarczać wiele potrzebnych składników odżywczych, dlatego dobrze jest aby było urozmaicone. Warto przygotowywać je z różnych produktów.
Otrzymaliśmy nie tak dawno kilka zapytań od czytelników, odnosnie tego, co nasi pracownicy jadają na śniadanie. Postanowiłem zatem podjąć temat i sprawdzić, jak wygląda śniadanie osób pracujących w naszej redakcji. Czy podchodzimy do tematu śniadania jak należy, a może niekoniecznie?
Zobacz także: Badania nie pozostawiają złudzeń. Zaburzenia potencji jednym z pierwszych objawów poważnej choroby
Najważniejszy posiłek dnia
Najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie. Nie jest dobrze o nim zapominać lub celowo pomijać, ponieważ zapewnia nam energię i siłę na cały poranek oraz południe. Osoby, które znajdują czas na zjedzenie śniadania przed szkołą lub pracą, mają lepszą koncentrację, pamięć oraz chęci do działania.
Śniadanie powinno dostarczać wiele potrzebnych składników odżywczych, dlatego dobrze jest aby było urozmaicone. Warto przygotowywać je z różnych produktów.
Otrzymaliśmy nie tak dawno kilka zapytań od czytelników, odnosnie tego, co nasi pracownicy jadają na śniadanie. Postanowiłem zatem podjąć temat i sprawdzić, jak wygląda śniadanie osób pracujących w naszej redakcji. Czy podchodzimy do tematu śniadania jak należy, a może niekoniecznie?
Sylwia Stachura - Wydawczyni
Nasza wydawczyni preferuje poranne posiłki, które zapewnią odpowiednią ilość składników odżywczych. Na zdjęciu widzimy tosty z chleba żytniego z pastą z awokado i jajkiem sadzonym.
Sylwia powiedziała: - Jest to bardzo energetyczne śniadanie, które dostarcza białka, zdrowych tłuszczów i węglowodanów. Fajna alternatywa dla zwykłych kanapek, zwłaszcza dla miłośników jajek.
Jak widać, zaczynamy bardzo dobrze. Pierwsze śniadanie na naszej liście i jest ono wręcz podręcznikowe.
Katarzyna Krupka - Wydawczyni
Nasza druga i tak samo ważna wydawczyni, zawsze stara się wypić coś ciepłego na rozpoczęcie dnia. Zaznaczyła, że nigdy nie jest to kawa, ponieważ ma nietolerancję kofeiny. Na zdjęciu widzimy herbatę z dodatkiem odrobiny naturalnego miodu, cytryną oraz imbirem.
Kasia powiedziała: - Uwielbiam takie połączenie. Poprawia humor i w dodatku wzmacnia nasz organizm.
Jeżeli chodzi o śniadanie, to Kasia przyznaje, że wyglądają bardzo różnie. Stara się jednak aby były zdrowe i dostarczały potrzebnych składników odżywczych. Tym razem wybrała musli bezglutenowe z serii Foods by Ann - Anny Lewandowskiej, ponieważ bardzo lubi jej produkty. W jego skład wchodzą: płatki owsiane bezglutenowe, płatki migdałowe, ekologiczne nasiona chia, ekologiczne surowe kakao, suszony przecier bananowy, ekologiczny cukier kokosowy, suszona malina, cynamon. Do tego dodała świeżego banana oraz dwie łyżki soku z owoców pitahaya z dodatkiem witaminy C, który ma nie tylko piękny kolor, ale i jest bardzo zdrowy.
Jak widać Kasia to już druga osoba w naszej redakcji, która daje dobry przykład co do porannego posiłku.
Kornelia Ramusiewicz - Koordynatorka social media
Kornelia podobnie jak Sylwia i Kasia, stara się dostarczać z rana organizmowi dużo energii i potrzebnych składników odżywczych. Stawia na obecność warzyw w jej porannym posiłku.
Zaczyna dzień od obowiązkowej kawy, aby pobudzić się do działania. Po kawie przychodzi już czas na śniadanie. Wygląda ono bardzo różnie. Tym razem wybrała naleśnik ze szpinakiem. Lekko i zdrowo.
Dlaczego akurat taki wybór? Kornelia odpowiedziała:
-Uwielbiam szpinak pod każdą postacią, choć w dzieciństwie była to moja zmora. Szpinak to bogactwo żelaza, potasu, a przede wszystkim cennych przeciwutleniaczy, jak np. beta-karoten czy luteina. Ma jednak także swoje wady: zawiera kwas szczawiowy, który sprzyja powstawania kamieni w nerkach. Dlatego na taki posiłek można sobie pozwolić od czasu do czasu.
Podsumowując, śniadanie Kornelii można pochwalić za sporą dawkę witamin i wartości odżywczych.
Magdalena Bury - Redaktorka
Nasza redaktorka preferuje lekkie śniadania, często z dodatkiem owoców. Tym razem postanowiła na śniadanie zjeść kanapki. Wybiera starannie produkty, z których przygotowuje swój poranny posiłek. Magda preferuje rodzaj chleba, który ma obniżoną zawartość węglowodanów. Do tego dwie łyżki serka Ricotta, plasterki gruszki i cynamon. No i oczywiście jej ulubiona biała herbata.
Skąd pomysł właśnie na taki posiłek? Magda odpowiedziała: - Zaraz po obudzeniu się mamy wysoki poziom glukozy we krwi. Cynamon skutecznie go obniża.
Śniadanie Magdy można podsumować w 3 słowach: smacznie, prosto i zdrowo.
Paulina Banaśkiewicz-Surma - Redaktorka
Paulina nie oszczędza na czasie przy przygotowywaniu śniadania. Zdaje sobie sprawę, że jest to najważniejszy posiłek dnia. Stara się urozmaicać swoje posiłki i przygotowuje często dania według bardzo różnych przepisów, które pozyskuje. Oczywiście stawia na zdrowe odżywianie.
Tym razem przygotowała Szakszukę, czyli jajka ugotowane w lekko ostrym, pomidorowym sosie. Podaje się ją na patelni, zjada z pieczywem.
Trzeba przyznać, że pomysłowe. Dlaczego akurat takie śniadanie? Paulina odpowiedziała: - To proste i syte śniadanie. Sos można przygotować wieczorem, a rano zapiec w nim jajka. Szakszukę można też podać na obiad. Warto wtedy dodać mięsny składnik, np. wędzony boczek.
Zobacz także: "Ocknijmy się!". Dramatyczna relacja z wypadku oczami ratownika medycznego
Marta Grabiec - Redaktorka
Marta jak przyznała w rozmowie, preferuje bardzo lekkie śniadania. Zazwyczaj są to płatki, kanapki z warzywami, lub nawet same owoce. Koniecznie musi być do tego kawa, która pozwala jej na lepsze funkcjonowanie wczesną porą. Tym razem jej poranny posiłek to czekoladowe płatki na mleku.
Zapytana czemu akurat taki wybór, odpowiedziała: - Zawierają mnóstwo cukru, który pozwala mi osłodzić mój, jak zawsze, ciężki poranek. Czekolada zawsze sprawia, że dzień lepiej się zaczyna!
Cóż, co do wpływu czekolady na samopoczucie, trudno nie zgodzić się z Martą.
Dawid Smaga - Redaktor
No cóż, siebie zostawiłem na sam koniec. Nie jest to też przypadek. Jestem na końcu, ponieważ w porównaniu do moich koleżanek z pracy, nie jestem najlepszym przykładem do naśladowania w kontekście śniadania. Jedynym plusem, który znajduję, jest to, że nie wychodzę z domu z pustym żołądkiem. Mam świadomość, że śniadanie trzeba jeść. Gorzej u mnie z jego wyglądem.
Moje tradycyjne śniadanie, to chleb z masłem roślinnym. Dlaczego akurat taki wybór? Ponieważ o poranku mój organizm nie jest w stanie przyjąć żadnego innego posiłku. Próbowałem, niestety nie ma takiej opcji. Znacznie bardziej pożywne jest u mnie drugie śniadanie, które zjadam jeszcze przed południem. Wówczas sięgam więcej po świeże owoce i warzywa.
Nadrabiam trochę drugim segmentem moich śniadań, czyli herbatą. Z racji tego, że bardzo ją lubię, często eksperymentuję z różnymi gatunkami. Zwracam też uwagę na jej właściwości prozdrowotne. Tym razem sięgnąłem po czarną, która stawia mnie na nogi dzięki zawartości teiny. Od bardzo dawna nie wyobrażam sobie picia herbaty bez dodatku miodu, imbiru oraz cytryny. Dlatego ma więcej wartości odżywczych.
Jak mogę krótko podsumować moje śniadanie? Jest.