Soczewica w sosie curry
Ciekawym sposobem na wykorzystanie soczewicy w kuchni jest podanie jej z sosem curry. Soczewica w sosie curry to potrawa wegetariańska, zdrowa, pyszna i lekko pikantna. Soczewica, zawierająca duże ilości potasu i fosforu, a także witamin, jest polecana dla wszystkich dbających o zdrowie. Co więcej, zawarta w curry kurkuma ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, m.in. przeciwzapalne, antyoksydacyjne, a nawet przeciwnowotworowe.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Soczewicę gotujemy do miękkości, może wyjść papka, odcedzamy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Do cebuli wkładamy pokrojone w plastry pieczarki i marchewki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy, dolewamy odrobinę wody i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy soczewicę, przecier pomidorowy i przyprawy, mieszamy. Całość dusimy ok. 5 min.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.