Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Sok marchewkowy

Avatar placeholder
14.03.2017 14:40
Sok marchewkowy
Sok marchewkowy (Zdjęcie autorstwa: Breville USA / CC BY 2.0)

Samodzielnie przyrządzony sok marchwiowy jest dużo zdrowszy od kupionego w sklepie, który może zawierać sztuczne barwinki i konserwanty. Sok wykonany w domu zawiera bardzo duże ilości witaminy A, witaminy B, wapnia, magnezu, potasu, sodu, fosforu i żelaza. W połączeniu z selerem naciowym to prawdziwa bomba witaminowa, bowiem seler zawiera witaminę C w ilościach większych niż owoce cytrusowe oraz jest źródłem witaminy E, PP, kwasu foliowego, fosforu, potasu i cynku.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Warzywa umyj, a następnie obierz i przepuść przez sokowirówkę. Gotowe!

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie93,9
Białko3,7 g
Tłuszcz0,8 g
Cholesterol0,0 mg
Węglowodany29,3 g
Błonnik11,9 g
Witamina C13,0 mg
Witamina A4971,2 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.