Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Sok marchewkowy
Samodzielnie przyrządzony sok marchwiowy jest dużo zdrowszy od kupionego w sklepie, który może zawierać sztuczne barwinki i konserwanty. Sok wykonany w domu zawiera bardzo duże ilości witaminy A, witaminy B, wapnia, magnezu, potasu, sodu, fosforu i żelaza. W połączeniu z selerem naciowym to prawdziwa bomba witaminowa, bowiem seler zawiera witaminę C w ilościach większych niż owoce cytrusowe oraz jest źródłem witaminy E, PP, kwasu foliowego, fosforu, potasu i cynku.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Warzywa umyj, a następnie obierz i przepuść przez sokowirówkę. Gotowe!
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 93,9 |
Białko | 3,7 g |
Tłuszcz | 0,8 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 29,3 g |
Błonnik | 11,9 g |
Witamina C | 13,0 mg |
Witamina A | 4971,2 µg |