Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe to jedno z najpopularniejszych ciast wegetariańskich. Zawarta w nim marchew stymuluje procesy metaboliczne, a znajdujący się w niej beta-karoten nadaje skórze zdrowy wygląd. Ciasto marchewkowe jest łatwe do przygotowania, stwarza swobodę w jego wykończeniu oraz dekoracji. Ponadto stanowi doskonałą alternatywę dla ciężkich ciast z kremem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zetrzyj marchewki do plastikowej miski. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj je drewnianą łyżką. Posmaruj blaszkę masłem bądź wyłóż papierem do pieczenia i wlej na nią ciasto. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C i piecz około 50 min. Marchewkowe ciasto wegetariańskie możesz posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub przyozdobić słodkim lukrem.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.