Sok z agrestu na problemy z wątrobą i stawami
Agrest to krzew o bardzo smacznych, orzeźwiających i zdrowych owocach. Właśnie dlatego warto w pełni wykorzystać ich walory i zrobić pyszny sok o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Wypróbuj przepis na ten napój.
Do przygotowania soku potrzebujemy:
- 500 g agrestu,
- 1 i 1/3 szklanki wody,
- 250 g cukru.
Jeśli nie lubimy słodkich napojów, możemy dodać nieco mniej cukru, niż jest podane w przepisie. Sok z agrestu przyrządza się podobnie jak kompot. Różnica polega na tym, że w tym napoju nie pływają owoce. Agrest najlepiej zebrać w czerwcu, kiedy owoce są jędrne i jeszcze zielone. Na początek myjemy je, usuwamy ogonki, kroimy na pół i wrzucamy do miski.
Następnie zasypujemy cukrem i zostawiamy na jakieś 48 godzin. Co jakiś czas warto przemieszać owoce, żeby cukier się dokładnie rozpuścił. Potem odcedzamy sok, wlewamy go do słoiczków i pasteryzujemy przez 5 minut.
Agrest warto regularnie spożywać również na surowo, ze względu na zawartość witaminy A, C, E, witamin z grupy B oraz magnezu, wapnia, potasu, żelaza, sodu, fosforu, pektyn, taniny, kwasów organicznych i węglowodanów. Owoce agrestu nie dostarczą nam zbyt wielu kalorii, a przy okazji są bogatym źródłem luteiny. Ten silny przeciwutleniacz oczyści nasz organizm z toksycznych substancji, opóźni proces starzenia, usprawni działanie układu krążenia i narządu wzroku, obniży stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Rutyna zawarta w agreście uszczelni i wzmocni nasze naczynia krwionośne.
Obecność agrestu w naszym codziennym menu zmniejszy ryzyko osteoporozy, miażdżycy, zawału serca i nadciśnienia. Sok z agrestu wzmocni naszą odporność, zadba o wątrobę, poprawi koncentrację, złagodzi kaszel i objawy stanu zapalnego jamy ustnej oraz pomoże na dolegliwości układu trawiennego, takie jak wzdęcia i zaparcia. Ten napój pomoże także na problemy ze stawami.
Z tych smacznych owoców można również zrobić przepyszny dżem lub leczniczą nalewkę.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl