Sok z aronii - skład i właściwości zdrowotne. Przepis na sok z aronii
Sok z aronii ma wiele właściwości leczniczych. Aronię uważa się za jeden z najzdrowszych owoców, który zasłużył na miano superproduktu. Pijąc sok z aronii, można zachować lepszą formę fizyczną, jędrną skórę, zdrowe serce, bystrość umysłu, a nawet zredukować zmarszczki. Warto po niego sięgać, aby wzmocnić organizm, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
- 1. Ile kosztuje sok z aronii?
- 2. Właściwości soku z aronii
- 2.1. Czy sok z aronii pomaga na wzrok?
- 2.2. Jak sok z aronii działa na układ pokarmowy
- 2.3. Jak oczyścić organizm?
- 2.4. Co zapobiega powstawaniu żylaków?
- 2.5. Jak poprawić kondycję skóry?
- 3. Charakterystyka soku z aronii
- 4. Przepis na domowy sok z aronii
- 5. Przepis na domową nalewkę z aronii
1. Ile kosztuje sok z aronii?
Obecnie sok z aronii dostępny jest niemal we wszystkich sklepach i marketach. Można go znaleźć także w osiedlowych sklepikach. Kupimy go także we wszystkich aptekach. Jego cena oscyluje wokół 10 - 15 złotych za pół litra.
Przy wyborze gotowego soku z aronii warto przyjrzeć się etykiecie. Należy wybierać tylko takie, które zawierają czysty skład i nie mają dodatków sztucznych barwników, konserwantów czy polepszaczy. Najlepszy sok z aronii to ten naturalny, dlatego najlepszym pomysłem jest przygotowanie go samodzielnie.
2. Właściwości soku z aronii
Sok z aronii ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera przede wszystkim dużo witaminy P, czyli bioflawonoidów. Są to barwniki, które nadają aronii jej intensywny kolor, dodatkowo chronią ją przed atakiem bakterii i grzybów, a także insektów. Kiedy zjadamy owoce aronii, w ten sam sposób działają w naszym organizmie.
W aronii znajdziemy też mnóstwo przeciwutleniaczy. Antocyjnany, czyli barwniki, zawarte także w jagodach, czarnych porzeczkach, jeżynach czy malinach, chronią przed wolnymi rodnikami i hamują procesy starzenia organizmu.
Wpływają na wzmocnienie odporności i na zachowanie urody. Antocyjany niwelują stres oksydacyjny, który jest szkodliwy dla organizmu i przyspiesza procesy starzenia skóry.
Warto jeść aronię i pić sok z aronii również dlatego, że to jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Zapobiega gromadzeniu się metali ciężkich, pestycydów i herbicydów, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.
Sok z aronii jest także bogatym źródłem tanin. To one odpowiadają za jego cierpki, wyrazisty smak. Taniny wykazują właściwości przeciwbakteryjne i antynowotworowe, ale w dużych ilościach mogą być toksyczne.
W aroni znajdziemy także mnóstwo witaminy E, A, C, a także beta-karoten i kwas foliowy. Dodatkowo jest bogata w cenne minerały, między innymi tiaminę, ryboflawinę, niacynę, cynk, wapń, sód, magnez, potas i żelazo. Sok z aronii jest także cennym źródłem błonnika.
Lista korzyści ze spożywania soku z aronii jest bardzo długa. Wspiera niemal wszystkie układy w organizmie i pomaga wzmocnić naturalną odporność. Pijąc go regularnie, możemy cieszyć się zdrowiem przez długi czas, także w sezonie chorobowym, kiedy wszyscy inni leżą pod kocami z gorączką i katarem.
Sok z aronii sprawdza się także w przypadku wielu chorób przewlekłych, łagodząc dolegliwości i poprawiając ogólny stan pacjenta.
2.1. Czy sok z aronii pomaga na wzrok?
Aronia wykazuje przede wszystkim świetne działanie wspomagające ostrość widzenia. Regularne picie soku z tego owocu zapobiega rozwojowi zaćmy i jaskry. Warto sięgać po aronię także wtedy, kiedy dużo czasu spędzamy przy komputerze. Owoc ten niweluje skutki długotrwałego kontaktu z niebieskim światłem monitorów.
2.2. Jak sok z aronii działa na układ pokarmowy
Z leczniczych właściwości aronii skorzystają zwłaszcza osoby, które zmagają się z chorobami układu pokarmowego. Polecane są przy przewlekłych bólach brzucha, wzdęciach, nudnościach i zaparciach. Sprawdzi się także w przypadku zespołu jelita drażliwego (IBS) - złagodzi przykre dolegliwości i ułatwi przemianę materii.
Składniki antyoksydacyjne wspomagają usuwanie toksyn i wspierają pracę jelit.
2.3. Jak oczyścić organizm?
Sok z aronii jest bardzo często stosowany w przypadku diet detoksykujących. Wymiata złogi i resztki pokarmowe. Ma świetne działanie wspomagające pracę trzustki i wątroby. Usprawnia usuwanie toksyn z organizmu i przyczynia się do redukcji nadmiaru glukozy i cholesterolu. Polecany jest więc przede wszystkim cukrzykom. Aronia wspiera produkcję insuliny.
2.4. Co zapobiega powstawaniu żylaków?
Aronia, dzięki swoim cennym właściwościom, aktywnie wspiera także cały układ krwionośny. Reguluje przepuszczalność naczyń, zapobiegając powstawaniu zakrzepów i żylaków. Dodatkowo sok z aronii zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i wspiera pracę serca. Dzięki temu zapobiega takim chorobom jak nadciśnienie, miażdżyca, zakrzepica, a także chroni przed udarem i zawałem.
2.5. Jak poprawić kondycję skóry?
Regularne picie soku z aronii i jedzenie tych pysznych owoców wspiera nas także w walce o piękny wygląd. Aronia pomaga wypłukać z organizmu toksyny, metale ciężkie, a ogromne pokłady witamin i minerałów, w tym cynku i witaminy C, przyczynia się do poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci.
3. Charakterystyka soku z aronii
Sok z aronii ma piękny ciemnoczerwony, głęboki kolor. Jest robiony z jagód aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa) - krzewu, który lubi europejski klimat. Aronia wspaniale rośnie i owocuje w Polsce - nasz kraj jest potentatem w uprawie tych krzewów. Owoce te zbiera się wczesną jesienią.
Aronia pochodzi z Ameryki Północnej, należy do tej samej rodziny co jarzębina. Do Europy została sprowadzona przez Miczurinowa - słynnego rosyjskiego sadownika, który wyhodował wiele rozmaitych, nowych gatunków roślin i miał zapędy do całkowitego przekształcania przyrody.
4. Przepis na domowy sok z aronii
Soku z aronii nie trzeba kupować w sklepie czy aptece, można zrobić go samodzielnie w domu. Dzięki temu mamy pewność, że ma on same zdrowotne właściwości i jest wolny od polepszaczy.
Do przygotowania soku z aronii potrzebujemy:
- kilogram owoców z aronii
- 300 gramów cukru
- szklanka wody
- cytryna
Owoce należy dokładnie umyć i rozgnieść. Najlepiej to zrobić mikserem albo tłuczkiem do ziemniaków. Umieść w garnku i dodaj resztę składników. Owoce należy gotować przez około 30 minut, a następnie przecedzić. Owoce można śmiało wykorzystać do stworzenia dżemu lub konfitur.
Odcedzoną wodę należy przelać do czystych, wyparzonych słoików, zamknąć i ustawić na głowach - dzięki temu same się zapasteryzują. Można też samemu dokonać pasteryzacji, gotując słoiki przez około 15 minut.
Tak przygotowany sok można pić codziennie, aby wzmocnić odporność organizmu. Dziennie można wypić około 50 mililitrów produktu. Sok z aronii polecany jest także kobietom w ciąży.
5. Przepis na domową nalewkę z aronii
Popularna jest także nalewka z aronii, która nie tylko wspiera organizm, ale także świetnie rozgrzewa w jesienne wieczory. Jej właściwości doceniały już nasze babcie. Przez to, że aronia ma dość kwaskowaty smak, do przygotowania nalewki często wykorzystuje się także liście wiśni, aby nieco złagodzić tę cierpkość.
Do przygotowania nalewki potrzebujemy: 100 liści wiśni (lub 20 na każdy kilogram aronii) 5 kg aronii 5 litrów wody (1 na kg) 2-2.5 l spirytusu 5 kg cukru (lub mniej, jeśli nie chcemy, żeby nalewka była zbyt słodka) sok z 1 cytryny
Owoce aronii trzeba najpierw umyć, a następnie zamrozić na minimum 24 godziny, a najlepiej na kilka dni. Po tym czasie należy je wypłukać i zalać odmierzoną ilością wody. Gotować przez około 10 minut, aż owoce puszczą sok.
Po 10 minutach odcedzamy wodę z aronii i liści wiśni, dosypujemy cukier. Następnie gotujemy aż do rozpuszczenia, po czym nalewkę odstawiamy, do wystygnięcia.
Kiedy już sok wystygnie, dolewamy spirytus i sok z cytryny. Następnym krokiem jest przelanie całości przez gazę do butelek i odstawienie w zacienione miejsce.
Nalewka jest gotowa do spożycia po około pół roku. Warto pić niewielkie ilości każdego dnia, aby wesprzeć odporność organizmu w pełni.