Trwa ładowanie...

Sorbet – z czego i jak go zrobić? Przepisy na zdrowe i smaczne sorbety

Sorbet to deser przygotowany z owoców i cukru z dodatkiem wody, soku czy ulubionych dodatków
Sorbet to deser przygotowany z owoców i cukru z dodatkiem wody, soku czy ulubionych dodatków (Obraz <a href="https://pixabay.com/pl/users/ritae-19628/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=2130735"> RitaE</a> z <a href="https://pixabay.com/pl/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=2130735"> Pixabay</a>)

Sorbet to deser przygotowany z owoców i cukru z dodatkiem wody, soku czy ulubionych dodatków. Jest smaczny, kolorowy i orzeźwiający. To zdrowa alternatywa dla lodów, z uwagi na bogactwo witamin i małą ilość tłuszczu oraz kalorii. Z czego i jak go zrobić? Poznaj proste przepisy na sorbet.

spis treści

1. Co to jest sorbet?

Sorbet to orzeźwiający mrożony deser, wykonany z zamrożonych owoców, cukru i wody. Niektórzy dodają do niego wino, wódkę lub likier, a także czekoladę, miętę, sok z cytryn bądź jabłek, czasem również przyprawy.

Skąd wzięła się nazwa sorbet? Niektóre źródła wskazują na tureckie słowo şerbat lub şerbet, zaś inne włoskie sorbetto, którego praźródłem jest turecki charbet, wywodzący się z perskiego charab. Pochodzenie sorbetu przypisuje się napojowi z Iranu o nazwie szarbat, który robiono z posłodzonego soku owocowego i wody.

Sorbety mają niejedno oblicze, stad porównuje się do Italian ice (mrożony lub półmrożony słodzony przysmak z owoców lub innych naturalnych lub sztucznych aromatów spożywczych) oraz lodów wodnych, jednak różnią się one doborem i proporcjami składników. Sorbet zawiera co najmniej 25 procent owoców.

Zobacz film: "Słodkości z owocami"

Sorbet jest smaczną i zdrowszą alternatywą dla lodów: zawiera więcej witamin, jest lżejszy i mniej kaloryczny. Zwykle 100 g sorbetu owocowego to około 50 kcal (co naturalnie zależy od użytych owoców oraz słodkich dodatków).

2. Jak zrobić sorbet?

Sorbet można kupić, ale i zrobić samodzielnie w domu, z niemal wszystkich owoców - zarówno świeżych, jak i mrożonych. Łącząc je można tworzyć oryginalne kompozycje smakowe. Autorskie receptury można modyfikować, dodając syropy smakowe, przyprawy i zioła. Zdecydowanie warto eksperymentować.

W domu można przygotować:

  • sorbet malinowy,
  • sorbet cytrynowy,
  • sorbet truskawkowy,
  • sorbet kokosowy,
  • sorbet z banana,
  • sorbet z mango,
  • sorbet z czarnej porzeczki,
  • sorbet z arbuza,
  • sorbet z melona,
  • sorbet z ananasa.

3. Przepis na sorbet malinowy

Sorbet można przygotować ze świeżych owoców, nie tylko sezonowych. Doskonale sprawdzą się maliny, truskawki czy czarna porzeczka. Jak go przygotować?

Wystarczy wybrać owoce, umyć je (usunąć szypułki, pestki czy ogonki) i umieścić w misce. Kolejny krok to rozdrobnienie ich i zmiksowanie blenderem na gładką masę. Całość należy posłodzić. Aby cukier dobrze się rozpuścił, można wymieszać go z gorącą wodą, a dopiero potem dodać do zblendowanych owoców.

Warto dodać ulubione dodatki: syrop klonowy, cynamon, sok z cytryny czy limonki, miętę lub kawałki owoców.

Gotową masę owocową na sorbet przelewa się do foremek do lodów na patyku lub dowolnego naczynia. Pozostawia się ją w zamrażarce na kilka godzin, a najlepiej na cały dzień lub całą noc. Aby sorbet był bardziej puszysty, przez pierwsze 3 godziny mrożenia warto co jakiś czas (na przykład co pół godziny) wyjmować masę z zamrażalnika i miksować.

Sorbety podaje się tak jak lody, w pucharkach. Do ich nałożenia przydaje się specjalna łyżka do lodów, ale sprawdzi się również zwykła łyżka do zupy.

4. Domowy sorbet z mrożonych owoców

Sorbet można przygotować również z owoców mrożonych. Mrożonki mają tę zaletę, że są łatwo dostępne przez cały rok, a deser jest ekspresowy w przygotowaniu. Nie tylko można zjeść go szybciej, ale i trudniej znaleźć nieprzyjemną lodową grudkę. Wydaje się, że to najczęściej wybierana opcja.

Mrożone owoce: maliny, truskawki, mango czy owoce leśne wystarczy przełożyć do miski lub blendera, dodać cukier i ulubione dodatki, po czym zblendować na gładką masę. Czasem konieczne jest lekkie rozmrożenie owoców lub dodanie niewielkiej ilości wody bądź soku (jabłkowego czy z cytryny).

Deser wystarczy przełożyć do pucharków. Można go udekorować na przykład listkiem świeżej mięty.

5. Jak zrobić sorbet cytrynowy?

Sorbet można przygotować również z dostępnych przez cały rok cytryn. To doskonałe koło ratunkowe, gdy najdzie ochota na zimny, słodki deser. Wystarczy mieć kilka cytryn, cukier i około 400 ml wody.

Przygotowanie sorbetu cytrynowego nie jest skomplikowane. Co trzeba zrobić?

  • Cytryny należy sparzyć i wyszorować, następnie zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
  • W rondelku zagrzać sok z cytryn ze startą skórką, nie doprowadzając jednak do wrzenia. Zdjąć z ognia i wystudzić, po czym przecedzić przez sito.
  • Ugotować syrop z cukru i wody. Ostudzony wymieszać z sokiem z cytryn, przelać do naczynia i wstawić do zamrażarki. Przez pierwszą godzinę sorbet warto mieszać co 20 minut, dzięki czemu utworzy się odpowiednia struktura. Gdy się zetnie, czynność należy powtarzać co 2 godziny.

Po wyjęciu sorbetu z lodówki warto go ponownie zmiksować, by nabrał lekkości i konsystencji musu. Można go jeść od razu lub włożyć do zamrażarki na kilkanaście minut.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze