Sos tysiąca wysp - kalorie, wartości odżywcze, przepis
Sos tysiąca wysp to popularny dodatek do sałatek, kanapek, zapiekanek czy hot-dogów. Niektórzy chętnie stosują go także do pizzy. Jego podstawowym składnikiem jest majonez, a wśród dodatków znajdują się wybrane przyprawy, między innymi papryka oraz warzywa. Jak przygotować sos tysiąca wysp?
W tym artykule:
Czym jest sos tysiąca wysp?
Sos tysiąca wysp to gęsty, majonezowy dressing, który może być wykorzystywany do wielu dań i przekąsek. Jego nazwa odnosi się do regionu granicznego Stanów Zjednoczonych oraz Kanady, a sos po raz pierwszy podany został w hotelu Harold.
W składzie sosu znajdują się przede wszystkim:
- majonez
- jajka na twardo
- sos chilli
- papryka
- oliwki
- pikle
- cebula
Smacznego! Przepis na uniwersalny sos pomidorowy
Składniki mogą się różnić w zależności od producenta sosu lub osobistych upodobań osób, które przygotowują go w domu.
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 g sosu tysiąca wysp znajduje się:
- 370 kalorii
- 35 g tłuszczu
- 1 g białka
- 0.8 g błonnika
- 15 g węglowodanów
- 26 mg cholesterolu
Jest więc dość kalorycznym dressingiem, niemniej jednak zawiera także sporą ilość wapnia, magnezu oraz żelaza, a także niewielką zawartość witaminy D. W niewielkich ilościach nie zaszkodzi.
Przepis na domowy sos 1000 wysp
Aby przygotować sos tysiąca wysp, potrzebujemy:
- majonez (ok. 2-3 łyżki)
- ketchup (1-2 łyżki)
- ocet winny albo sok z cytryny (2-3 łyżeczki)
- sól i pieprz
- ćwierć posiekanej drobno cebuli
- niewielki kawałek kiszonego ogórka pokrojony na drobno
- szczypta cukru
Wszystkie składniki należy wymieszać ze sobą i poczekać kilkanaście minut, aby smaku dobrze się połączyły.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.