Sosy do grillów. Sprawdzamy walory odżywcze popularnych dodatków

Sezon grillowy rozpoczęty! Spotkania przy ruszcie stały się jedną z ulubionych form spędzania wolnego czasu. Serwujemy na talerz ryby, warzywa oraz mięsa, by zwieńczyć dzieło dodajemy jeszcze kilka kropelek sosu. I tu pojawia się pytanie.

Jaki smak wybrać? Wszak półki sklepowe uginają się pod ciężarek różnych rodzajów: sos tatarski, meksykański, czosnkowy, paprykowy, warzywny, czosnkowy, curry, pieprzowy, mango - wybór jest ogromny. Od bardzo łagodnych do ostrych z dodatkiem papryczek chili.

Smak mają wyborny, ale czy są zdrowe? Sprawdzamy to wraz z dietetykiem dr Krystyną Pogoń, specjalistką w dziedzinie żywienia człowieka z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Sprawdź koniecznie:Dania z grilla dla wegan - proste i smaczne

Obraz
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Monika Suszek

/ 5Konserwant - wróg czy przyjaciel?

- Podstawą produkcji sosów są konserwanty. Od tego nie uciekniemy jeżeli decydujemy się na zakup "gotowca" – mówi dietetyk dr Krystyna Pogoń. – Jeżeli jesteśmy zwolennikami zdrowego stylu życia, to lepiej samemu przygotować swój sos. Producenci żywieniowi dodają konserwanty do sosów, by produkt zachował świeżość na długi czas.

Można porównać domowy sos, przygotowany na badzie jogurtu greckiego bądź kefiru oraz "gotowiec" ze sklepu. Sklepowy sos po otwarciu z powodzeniem może być trzymany w lodówce przez wiele tygodni. A nasz domowy produkt już na drugi dzień nie jest tak smaczny, jak po wykonaniu.

/ 5Guma ksantanowa czyli cukier

Obraz
© Archiwum prywatne

- Gumę tę wynaleziono w 1960 r., a w 1968 r. zatwierdzono ją w USA i Europie jako dodatek do pożywienia. Służy głównie jako emulgator. Wytwarzana jest przy udziale tych samych bakterii, które powodują powstawanie ciemnych plam na brokułach i kalafiorze – mówi dr Pogoń.

Guma ksantanowa może tez być pozyskiwana z nabiału, pszenicy i soi, które praktycznie zawsze są GMO. W efekcie mamy w niej podwójną dawkę substancji, których chcemy unikać, szczególnie ze względu na uczulenia.

- Zawiera też dużo błonnika, wywołującego podrażnienia układu trawiennego, wzdęcia itp. Gumy ksantanowej używa się też w zastępstwie glutenu, ze względu na "lepką" konsystencję.Trzeba pamiętać, że to składnik, który nie posiada żadnych wartości odżywczych.

/ 5Ostrość sosów nie dla wszystkich

Obraz
© Archiwum prywatne

Polscy smakosze ponoć dzielą się na tych, którzy uwielbiają smaki łagodne bądź bardzo ostre. Producenci sosów do grilla nie pozostają na ten szczegół obojętni.

Do wyboru mamy ostre paprykowe sosy (z dodatkiem papryczki jalapeño) bądź o smaku meksykańskim z dodatkiem tabasco. Pozostaje pytanie, czy ostre dania są dla nas właściwe?

-To już sprawa indywidualna. Warto jednak pamiętać, że osoby cierpiące na zgagę bądź mające problemy z układem pokarmowym powinny unikać ostrych dodatków – mówi dr Pogoń.

- Dla określenia poziomu ostrości stworzono skalę Scoville’a. Zwykła słodka papryka nie jest w ogóle ostra (jednostka 0 w skali Scoville’a), ziarenka pieprzu mają 100–500 SHU, znana papryczka pepperoni ma 100 – 500 SHU, a jalapeño chętnie dodawana do dań, np. do pizzy, ma w skali jednostkę 2 500 – 8 000 - dodaje.

/ 5Tuczące sosy

Obraz
© Archiwum prywatne

- Wiele produktów przetworzonych, takich jak: ketchup, sosy do grilla mają w sobie sporą dawkę cukru. To jeszcze nie byłby powód dla alarmu i niepokoju o naszą sylwetkę. Inną kwestią jest zawartość oleju.

- Białe sosy np. czosnkowy, ogórkowy, tatarski bądź tzatziki przygotowywane są na bazie oleju. Tłuszcz dłużej konserwuje produkt. Gdybyśmy sami wykonali powyższe sosy użylibyśmy jogurtu greckiego, kefiru, ewentualnie śmietany. Taki sos najlepiej spożyć w przeciągu dwóch dni.

Kaloryczność sosów na bazie kefiru bądź jogurtu greckiego jest dużo niższa niż z dodatkiem konserwantów. Warto o tym pamiętać, kiedy na naszym talerzu ląduje grillowana karkówka bądź kiełbasa.

/ 5Alternatywa dla gotowych sosów

Obraz
© Archiwum prywatne

- Najlepszym rozwiązaniem jest wykonanie samemu sosów do dań. To zajmuje dosłownie 5 minut a mamy pewność, że wybrane produkty są świeże i mało kaloryczne - mówi dietetyk.

Najprostszym sosom do wykonania jest sos czosnkowy. Przygotowany na bazie jogurtu greckiego. Kremowy, bardzo aromatyczny, niezastąpiony w kompozycjach z mięsem. Wystarczy nam garść czosnku, opakowanie jogurtu greckiego, sól i pieprz do smaku. Rozdrobniony czosnek dodajemy do jogurtu greckiego, wszystko razem mieszamy, dosmaczamy i nasz sos czosnkowy jest gotowy.

Zdrowy, naturalny i bardzo smaczny.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka