Sos carbonara - przepis, kalorie i wartości odżywcze, sposoby podania

Carbonara to włoski sos przygotowywany na bazie sera, jajek oraz boczku. Podawany jest zwykle z makaronem typu spaghetti, wśród miłośników jedzenia ma swoich przeciwników i zwolenników. Jak przygotować carbonarę w domu i ile zawiera kalorii?

Carbonara to włoski sos przygotowywany na bazie sera, jajek oraz boczkuCarbonara to włoski sos przygotowywany na bazie sera, jajek oraz boczku
Źródło zdjęć: © AdobeStock
Kinga Olchowy

Co to jest carbonara?

Carbonara to popularny w kuchni włoskiej sos, zwykle podawany jako dodatek do makaronu (pasta alla carbonara). Do jego przygotowania wykorzystuje się:

  • makaron typu spaghetti
  • jajka
  • wieprzowe policzki lub podgardla (guanciale)
  • ser pecorino
  • boczek (opcjonalnie).

Mięso wieprzowe często zastępuje się zwiniętym boczkiem, czyli tzw. pancettą. Warto wiedzieć, że w sosie carbonara jajka są na pół surowe. Jeśli istnieją jakieś zdrowotne przeciwwskazania, nie należy jeść tego dania. Szczególną ostrożność powinny zachować dzieci oraz kobiety w ciąży.

Jak przygotować klasyczne spaghetti carbonara?

Kalorie i wartości odżywcze carbonary

W 100 gramach sosu carbonara znajduje się:

  • 350 kalorii
  • 31 g tłuszczu
  • 2.5 g węglowodanów
  • ok. 15 g białka

Do tych wartości należy doliczyć kaloryczność makaronu, która zwykle wynosi 150 kcal w 100 gramach. Sos carbonara zawiera spore ilości białka, dzięki zawartości jajek oraz mięsa wieprzowego. Ser pecorino dostarcza wapnia oraz niskonasyconych kwasów Omega-3, które wspierają pracę mózgu.

Przepis na sos carbonara

Aby przygotować danie typu carbonara, potrzebne są następujące składniki:

  • porcja makaronu spaghetti
  • ok. 100 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 2 średnie jajka
  • sól i pieprz
  • mały ząbek czosnku
  • ok. 40 g sera pecorino, grana padano lub parmezanu

Na samym początku należy sparzyć jajka wrzątkiem, aby uniknąć zatrucia pokarmowego. Następnie ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Jajka wbić do miski, roztrzepać delikatnie widelcem, doprawić solą i pieprzem.

Następnie należy podsmażyć lekko boczek na patelni, aż się zarumieni i puści tłuszcz. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wrzucić makaron i energicznie wymieszać wszystkie składniki. Patelnię należy trzymać na niewielkim ogniu.

Następnie należy dodać roztrzepane wcześniej jajka, polewając dokładnie cały makaron. Nie należy smażyć sosu zbyt długo, aby jajka się nie ścięły. Sos ma być kremowy i lekko zagęszczony.

Wyłożyć makaron na talerz i posypać serem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka