Sos holenderski - kalorie, wartości odżywcze, przepis

Sos holenderski to bardzo popularny dodatek do dań warzywnych i mięsnych. Ma prosty skład, a jego przygotowanie trwa zaledwie chwilę. Jest także idealną bazą dla innych sosów. Jak wykonać sos holenderski i co zawiera?

Sos holenderski to bardzo popularny dodatek do dań warzywnych i mięsnychSos holenderski to bardzo popularny dodatek do dań warzywnych i mięsnych
Źródło zdjęć: © AdobeStock
Kinga Olchowy

Czym jest sos holenderski

Sos holenderski przygotowywany jest na bazie klarowanego masła, żółtek jaj oraz cytryny. Niektórzy dodają także białe wino lub ocet. Składniki te w odpowiednich proporcjach łączą się w gładką masę o konsystencji i gęstości majonezu.

Może być bazą wielu sosów, np.:

  • maltańskiego
  • bearneńskiego
  • muślinowego

Jak przygotować sos holenderski?

Stanowi idealny dodatek do dań na ciepło i na zimno. Doskonale komponuje się z warzywami i potrawami rybnymi.

Kalorie i wartości odżywcze sosu holenderskiego

W 100 gramach sosu holenderskiego znajduje się 560 kalorii, w tym:

  • 60,7 g tłuszczu, w tym 12 g nasyconych kwasów tłuszczowych
  • 3 g węglowodanów, w tym 0,32 g cukru
  • 4,5 g białka
  • 580 mg soli

Z czym podawać sos holenderski?

Sos holenderski doskonale komponuje się z warzywami strączkowymi, szczególnie z fasolką, szparagami, ale także z cykorią. Pasuje także do jajek sadzonych oraz gotowanych w koszulce.

Można nim polewać także ryby oraz surówki warzywne.

Przepis na sos holenderski

Aby przygotować pyszny, idealnie gęsty sos holenderski, potrzebujemy:

  • ok. 150 g klarowanego masła
  • 3 małe żółtka lub 2 duże
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie łyżeczka octu lub białego wina.

Masło należy rozpuścić w rondelku, a żółtka oddzielić od białek i ubić na parze (w tym celu najlepiej umieścić miskę z żółtkami w misce nad garnkiem z wodą, ale nie może ona dotykać naczynia). Żółtka nie mogą się ściąć.

Do tak przygotowanych żółtek dodajemy sok z cytryny (opcjonalnie też ocet lub wino) i dokładnie ubijamy trzepaczką, aż masa podwoi swoją objętość.

Następnie stopniowo dodajemy do żółtek roztopione masło, cały czas ubijając. Powtarzamy czynność, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka