Splenda – toksyczny słodzik

Obecnie, bojąc się tycia, coraz częściej sięgamy po zamienniki zwykłego cukru. Są one niskokaloryczne, tańsze w produkcji i zdecydowanie słodsze od popularnych białych kryształków. Jednym ze słodzików, które możemy kupić, jest splenda. Sprawdźmy jednak, czy jest ona bezpieczna dla naszego zdrowia.

Splenda – toksyczny słodzikSplenda – toksyczny słodzik
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

Splenda słodsza od sacharozy

Splenda (czyli inaczej sukraloza) jest jednym z produktów zastępujących zwykły cukier. Słodzik ten po raz pierwszy został dopuszczony do użytku w Kanadzie w 1991 roku. Jest zdecydowanie tańszy w produkcji, więc szybko podbił rynek spożywczy. To nie wszystko – splenda jest ok. 600 razy słodsza od znanej nam sacharozy.

Ze względu na swoją odporność na temperaturę do 450 stopni Celsjusza może być stosowana podczas gotowania oraz pieczenia. Wykazuje także właściwości hydrofobowe. Dzięki temu ciastka słodzone splendą są suche i nie brunatnieją.

Słodzik ten znajdziemy w ponad 4500 produktów spożywczych, m.in. w słodyczach, napojach bezalkoholowych czy owocach pakowanych do słoików i puszek. Splenda często stosowana jest także w znanych nam wszystkim sieciach fast food. Na liście związków chemicznych widnieje pod nazwą E-955.

Splenda może mieć bardzo negatywne działanie w naszym organizmie
Splenda może mieć bardzo negatywne działanie w naszym organizmie © 123RF

Badania nad splendą

Tematem splendy zajęto się już w 2011 roku. Pierwszą pracę dotyczącą tego związku opublikowano w „Journal of Gastroenterology”. Według ekspertów skutkiem stosowania słodzika jest zwiększone ryzyko pojawienia się chorób zapalnych jelit. Potwierdzają to statystyki – w 1981 roku w Kanadzie na ten rodzaj choroby cierpiało 44 na 100 tys. osób. Już dziesięć lat później zaobserwowano 283 takie przypadki. Wzrost wynosi więc ponad 500 proc.

Kolejne badania, tym razem z 2008 roku, wskazują na zależność pomiędzy stosowaniem splendy a podwyższonym poziomem pH w jelitach. Słodzik zmniejszał także występowanie zdrowych bakterii oraz zaburzał proces funkcjonowania enzymów. Wszystkie te czynniki wskazują na jedno – przyjmowanie splendy sprzyja rozwojowi przewlekłego procesu zapalnego jelit.

Niepożądane objawy

Okazuje się, że spożycie splendy może powodować niepożądane skutki. Sam słodzik nie jest jednak szkodliwy. Toksyczne są związki, na które się rozkłada. Objawy najczęściej pojawiają się w ciągu pierwszej doby od kontaktu ze słodzikiem. Są to np.:

  • przekrwienie, swędzenie, łzawienie oczu,
  • bóle stawów,
  • kaszel, świszczący oddech, duszności i kichanie,
  • skórne reakcje alergiczne, tj. swędzenie, zaczerwienienie, obrzęk,
  • odczuwanie niepokoju, zaburzenia koncentracji, depresja czy kołatanie serca,
  • bóle brzucha, gazy, nudności i biegunki.

Popularny cukier, chociaż nazywany białą śmiercią, nie powoduje podobnych skutków ubocznych. Warto więc zastanowić się, czy stosowanie jego sztucznych zamienników wyjdzie nam na dobre.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka