Sprzyjają diagnozie alzheimera. Najgorsze dla mózgu
Wiele z czynników, które mają wpływ na zdrowie mózgu, są poza kontrolą danej osoby. Ale dietą możemy mu zaszkodzić. Tych produktów lepiej unikać, jeśli chcesz mieć mózg ostry niczym brzytwa.
W tym artykule:
Powodują zaburzenia poznawcze
Choć mogą kusić smakiem i zapachem, wszystko, co smażone w głębokim tłuszczu, może negatywnie odbijać się na centrum układu nerwowego. Metaanaliza opublikowana w "American Journal of Clinical Nutrition" potwierdziła związek między zwiększonym spożyciem smażonej żywności, a większym ryzykiem rozwoju problemów ze zdrowiem poznawczym.
Jeśli lubisz mięso z kurczaka, warto więc, zamiast smażyć je na głębokim tłuszczu, upiec w piekarniku.
Są niemal pozbawione składników pożywnych i składają się głównie z cukru, ale wiele osób je uwielbia. Żelki i inne słodycze spożywane w nadmiarze wiążą się z zaburzeniami poznawczymi i sprzyjają demencji, dlatego warto jadać je raz na jakiś czas.
Zamiast słodkich przekąsek lepiej sięgać po owoce. W trosce o swój mózg warto sięgać po te pełne przeciwutleniaczy, które chronią go przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, jak owoce jagodowe.
Pączek to jeden z najgorszych wyborów dla zdrowia mózgu. Jest pełny cukru, smażony w głębokim tłuszczu i zaliczany do żywności ultraprzetworzonej.
Sprzyjają diagnozie alzheimera
Eksperci przekonują, by częściej sięgać po zdrowe i pełne dobrych tłuszczów ryby. Warto wybierać takie gatunki, które nie są zanieczyszczone rtęcią, ponieważ naukowcy wykazali, że większe nagromadzenie się tej toksycznej substancji wiąże się z gorszymi wynikami testów funkcji poznawczych.
Według Morskiego Instytutu Rybackiego Państwowego Instytutu Badawczego jednymi z najmniej zanieczyszczonych ryb w Polsce są mintaj, karp, pstrąg, sola, tilapia oraz panga.
Wiele analiz naukowych łączy spożycie ultra przetworzonej żywności z negatywnym wpływem na zdrowie mózgu. Przetworzone mięso, czyli wędliny i parówki, jest bogate m.in. w azotyny, które lekarze łączą ze zwiększonym ryzykiem rozwoju schorzeń, takich jak choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona.
Znaczenie ma także nie tylko to, co jemy, ale także, w co zapakowany jest produkt. Fast foody najczęściej pakowane są substancje per- i polifluoroalkilowe (PFAS), zwane wiecznymi chemikaliami, które mogą powodować wiele negatywnych skutków zdrowotnych, ale przede wszystkim odbijać się na zdrowiu poznawczym.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.