Średniowieczna mikstura, która działa jak najsilniejszy naturalny antybiotyk
W sezonie jesienno-zimowym jesteśmy bardziej podatni na atak wirusów i chorobotwórczych bakterii. Istnieje jednak wiele domowych sposobów na podniesienie odporności i skuteczne pozbycie się uciążliwych dolegliwości. Jednym z nich jest przepis na średniowieczną miksturę, która działa jak najsilniejszynaturalny antybiotyk.
1. Średniowieczna mikstura zdrowotna
Regularne spożywanie średniowiecznej mikstury nie tylko podniesie odporność naszego organizmu, zwalczy objawy przeziębienia i grypy, ale również pomoże na problemy trawienne, bóle stawów i usprawni pracę układu sercowo-naczyniowego. Ten prozdrowotny preparat zabija bakterie, wirusy i grzyby, oczyszcza układ limfatyczny, wspomaga usuwanie toksyn z krwiobiegu i poprawia krążenie.
2. Przepis na naturalny antybiotyk
Składniki:
- 3 szklaki octu jabłkowego,
- 1/4 szklanki startego korzenia imbiru,
- 2 drobno posiekane średnie cebule,
- 2 łyżki sproszkowanej kurkumy,
- 2 drobno pokrojone ostre papryczki,
- 2 łyżki startego chrzanu,
- 2-3 łyżki miód naturalny (najlepiej spadziowy).
Na początek suche składniki umieszczamy w słoiku i zalewamy je octem jabłkowym. Pojemnik zakręcamy i kilka razy nim potrząsamy. Mieszankę odstawiamy w suche i chłodne miejsce na dwa tygodnie. Warto co drugi dzień wstrząsnąć słoik. Po upływie 14 dni miksturę dokładnie przecedzamy przez gazę. Eliksir wlewamy do czystego słoika i dodajemy do niego miód. Wytłoki pozostałe po odcedzeniu doskonale sprawdzą się jako przyprawa kuchenna.
W celach profilaktycznych zaleca się spożywanie jednej łyżeczki mikstury dziennie. W przypadku infekcji należy przyjmować jedną łyżeczkę napoju sześć razy w ciągu dnia, co dwie godziny.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl