Superprodukty, których powinieneś spróbować w 2016 roku

Chociaż spirulina, niebiesko-zielona alga, występuje w naturze od około 3,5 miliarda lat, w naszych kuchniach nadal gości dość rzadko. Szkoda, ponieważ to cenne źródło składników odżywczych i przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten, zeaksantyna, selen, cynk, witamina C oraz witamina E, a także kompleksu witamin z grupy B.

Spirulinę wyróżnia dodatkowo wysoka zawartość białka i aminokwasów, które pomagają organizmowi zwalczać infekcje, stymulując jednocześnie rozwój dobroczynnych bakterii w jelitach. Alga poprawia stan skóry, przyspieszając jej regenerację.

W postaci sproszkowanej stanowi idealny dodatek do zdrowych zup i koktajli, choć na polskim rynku dostępna jest także w formie kapsułek. Koszt to około 15 złotych za 100 pigułek.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie spiruliny / Shutterstock

/ 4Camu camu

Owoce nazywane ambrozją Amazonii pochodzą z lasów tropikalnych Ameryki Południowej. Rozmiarem przypominają cytrynę i tak jak ona mają kwaśny smak, dlatego rzadko jada się ją na surowo, a najczęściej w postaci przetworów.

Camu camu zawierają nawet 50 razy więcej witaminy C niż przeciętnej wielkości pomarańcza. Są także bogate w witaminy z grupy B, wapń, fosfor, żelazo, aminokwasy, antyoksydanty i bioflawonoidy. Taki skład zapewnia owocom właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

W Polsce dostępne są zazwyczaj w postaci sproszkowanej. Za 100 gramów produktu zapłacimy około 60 złotych.

/ 4Frikeh (Freekeh)

Obraz
© Zdjęcie frikeh / Shutterstock

Ten tradycyjny przysmak kuchni arabskiej to po prostu zielone ziarno pszenicy. Zawiera trzy razy więcej białka i dwa razy więcej błonnika niż brązowy ryż, dlatego może stanowić zdrowe uzupełnienie diety osób zmagających się z cukrzycą oraz nadwagą i otyłością.

Zwłaszcza, że frikeh ma niski indeks glikemiczny – zawarte w nim węglowodany wywołują znacznie mniej gwałtowny wzrost stężenia cukru we krwi niż przykładowo ziemniaki czy białe pieczywo, a jednocześnie pozwalają dłużej cieszyć się uczuciem sytości.

Ziarno bez problemu kupimy w wielu sklepach internetowych. Za 100 gramów zapłacimy ok. 5 złotych.

/ 4Surowe kakao

Obraz
© Zdjęcie surowego kakao / Shuterstock

Proces tłoczenia na zimno nieprażonych ziaren kakaowca pozwala zachować ich wartości odżywcze, dlatego surowe kakao jest zdrowsze niż tradycyjne. W jego składzie znajdziemy magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, potas i mangan.

Udowodniono, że bogate w nie pokarmy równoważą chemię mózgu, wzmacniają kości oraz pomagają regulować pracę serca i ciśnienie krwi. Surowe kakao zawiera ponadto siarkę, która skutecznie wzmacnia paznokcie i włosy, a także zauważalnie poprawia kondycję skóry. Jakby tego było mało, związki zawarte w składzie surowego kakao powodują wzrost poziomu serotoniny, hormonu podnoszącego nastrój i działającego przeciwbólowo. Warto zatem dodawać je do napojów, deserów i słodkich potraw. 100 gramów produktu to koszt około 13 złotych.

/ 4Lucuma

Obraz
© Zdjęcie lucumy / Shutterstock

Pouteria lucuma, kuliste, zielone owoce o żółtawym miąższu, przybyły do nas prosto z Ameryki Południowej, gdzie od dawna znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, błonnika, witamin, minerałów i węglowodanów. Te ostatnie czynią z lucumy naturalny, zdrowy słodzik. Owoce pomogą utrzymać właściwy poziom cukru we krwi, a jednocześnie zmniejszą apetyt.

Ekstrakt z lucumy działa przeciwzapalnie, przyspieszając gojenie ran, a dodatkowo spowalnia procesy starzenia skóry. Ze względu na słodki smak sprawdzi się jako dodatek do większości deserów. 100 gramów proszku dostaniemy za około 12 złotych.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka