Superżywność - 10 najzdrowszych produktów
Brokuły zawierają bardzo dużą dawkę antyoksydantów oraz ważny dla zdrowia błonnik, witaminę C i beta-karoten. Co więcej, związki chemiczne, takie jak sulforafany, zapobiegają tworzeniu się komórek nowotworowych. Warto pamiętać, że dobroczynne związki wrażliwe są na obróbkę termiczną, dlatego brokuły najlepiej spożywać w postaci surowej lub krótko gotowane na parze.
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie to orzechy najbogatsze w jednonienasycone tłuszcze. Jedyne 30 gramów dziennie pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i sprawia, że dostarczamy organizmowi ważnych roślinnych form kwasów tłuszczowych omega-3
.
Czerwone mięso
Czerwone mięso pełne jest kluczowych składników odżywczych, włącznie z żelazem, cynkiem, witaminą B12 i białkiem. Przeciętny dorosły potrzebuje 100 gramów chudego czerwonego mięsa 3-4 razy w tygodniu.
Ostrygi
Ostrygi to jedne z najlepszych źródeł cynku – już jedna sztuka dostarczy dorosłemu prawie całą zalecaną dawkę. Ostrygi to także bogactwo jodyny ważnej dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
Owies
Owies ma jeden z najniższych wskaźników glikemicznych ze wszystkich zbóż i jedna porcja dziennie zapewnia pożądaną dawkę błonnika, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Łosoś atlantycki
Łosoś to jedno z najlepszych naturalnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3. Zalety zdrowotne tych składników to obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu triglicerydów. Zaleca się jedzenie przynajmniej 2 porcji łososia tygodniowo.
Czerwona papryka
Czerwona papryka pełna jest karotenoidów – grupy antyoksydantów, które pomagają zapobiegać chorobom serca, rakowi i udarom.
Soja i siemię lniane
Soja i siemię lniane mają niski indeks glikemiczny. Co więcej, zawierają dużą dawkę roślinnych tłuszczów omega-3.
Jajka
Jajka to dobre źródło białka, ale zawierają także aż 18 innych składników odżywczych, włącznie z witaminami D i B12.
Jagody
Owoce takie jak jagody, maliny, truskawki i żurawina zawierają mnóstwo antyoksydantów, a do tego są niezwykle niskokaloryczne.