Superżywność - 10 najzdrowszych produktów

Brokuły zawierają bardzo dużą dawkę antyoksydantów oraz ważny dla zdrowia błonnik, witaminę C i beta-karoten. Co więcej, związki chemiczne, takie jak sulforafany, zapobiegają tworzeniu się komórek nowotworowych. Warto pamiętać, że dobroczynne związki wrażliwe są na obróbkę termiczną, dlatego brokuły najlepiej spożywać w postaci surowej lub krótko gotowane na parze.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Steven Lilley / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

/ 9Orzechy włoskie

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Erich Ferdinand / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Orzechy włoskie to orzechy najbogatsze w jednonienasycone tłuszcze. Jedyne 30 gramów dziennie pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i sprawia, że dostarczamy organizmowi ważnych roślinnych form kwasów tłuszczowych omega-3
.

/ 9Czerwone mięso

Obraz
© Zdjęcie autorstwa jeffreyw / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Czerwone mięso pełne jest kluczowych składników odżywczych, włącznie z żelazem, cynkiem, witaminą B12 i białkiem. Przeciętny dorosły potrzebuje 100 gramów chudego czerwonego mięsa 3-4 razy w tygodniu.

/ 9Ostrygi

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Alpha / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Ostrygi to jedne z najlepszych źródeł cynku – już jedna sztuka dostarczy dorosłemu prawie całą zalecaną dawkę. Ostrygi to także bogactwo jodyny ważnej dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

/ 9Owies

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

Owies ma jeden z najniższych wskaźników glikemicznych ze wszystkich zbóż i jedna porcja dziennie zapewnia pożądaną dawkę błonnika, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

/ 9Łosoś atlantycki

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Franco / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Łosoś to jedno z najlepszych naturalnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3. Zalety zdrowotne tych składników to obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu triglicerydów. Zaleca się jedzenie przynajmniej 2 porcji łososia tygodniowo.

/ 9Czerwona papryka

Obraz
© Zdjęcie autorstwa sardenacarlo / CC BY

Czerwona papryka pełna jest karotenoidów – grupy antyoksydantów, które pomagają zapobiegać chorobom serca, rakowi i udarom.

/ 9Soja i siemię lniane

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Jing / CC BY

Soja i siemię lniane mają niski indeks glikemiczny. Co więcej, zawierają dużą dawkę roślinnych tłuszczów omega-3.

/ 9Jajka

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

Jajka to dobre źródło białka, ale zawierają także aż 18 innych składników odżywczych, włącznie z witaminami D i B12.

/ 9Jagody

Obraz
© Zdjęcie autorstwa julenka / CC BY

Owoce takie jak jagody, maliny, truskawki i żurawina zawierają mnóstwo antyoksydantów, a do tego są niezwykle niskokaloryczne.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka