Superżywność dla cukrzyków
Owoce te zawierają zarówno nierozpuszczalny błonnik, który pomaga usunąć tłuszcz z organizmu, jak i rozpuszczalny błonnik, który spowalnia proces opróżniania żołądka i pozwala skutecznie kontrolować cukier we krwi. Jak wynika z badań, regularne spożywanie soku z jagód nie tylko obniża poziom glukozy, ale także poprawia pamięć i łagodzi objawy depresji.
Ciemna czekolada
Jest ona bogatym źródłem flawonoidów, tymczasem jak wynika z badań, ten składnik odżywczy redukuje insulinooporność, zmniejsza poziom glukozy we krwi na czczo i przedłuża uczucie sytości. W badaniu przeprowadzonym przez specjalistów z Uniwersytetu w Kopenhadze dowiedziono, że osoby spożywające gorzką czekoladę odczuwają mniejsze pragnienie spożycia słodkich, słonych lub tłustych pokarmów niż te, które zjadają czekoladę mleczną.
Ryby
Zawierają one duże pokłady białka, które pomaga zachować sytość. Co więcej, dostarczają tłuszczu, odpowiedzialnego za łagodzenie stanów zapalnych. Tymczasem stan zapalny może prowadzić do cukrzycy i ją pogłębiać.
Brokuł
Zawiera on związek nazywany sulfarofanem, który ułatwia kontrolowanie poziomu cukru we krwi i chroni naczynia krwionośne przed zniszczeniami powstającymi na skutek cukrzycy. Co więcej, sulforafan stymuluje naturalne procesy oczyszczania organizmu z toksyn.
Orzechy włoskie
Orzechy zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które redukują stan zapalny. Za ich prozdrowotne właściwości odpowiedzialne są także pozostałe składniki, takie jak L-arginina, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik i witamina E, które działają przeciwnowotworowo, przeciwwirusowo i przeciwutleniająco.
Oliwa z oliwek
Stosowanie diety śródziemnomorskiej bogatej w oliwę z oliwek pozwala zredukować ryzyko cukrzycy typu 2 o ok. 50% w porównaniu do diety ubogiej w tłuszcz – tłumaczą hiszpańscy specjaliści. Dodatkowo, produkt ten jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią komórki ciała przed zniszczeniami i zapobiegają rozwojowi chorób serca.
Szpinak
Należy on do grupy zielonych warzyw liściastych, które zmniejszają ryzyko wykształcenia cukrzycy. Brytyjscy naukowcy zauważyli, że osoby spożywające jedną porcję szpinaku lub podobnych warzyw dziennie obarczone były o 14% niższym ryzykiem choroby niż te, które zjadały jedynie pół porcji tych produktów.
Cynamon
Szereg badań wskazuje, że cynamon pomaga zredukować poziom cukru we krwi. W jednym z nich stwierdzono, że spożywanie co najmniej 1 g cynamonu dziennie prowadzi do obniżenia stężenia cukru na czczo o 30%, a poziomu cholesterolu LDL, cholesterolu całkowitego i trójglicerydów o 25%.
Kurkuma
Kurkumina (aktywny składnik kurkumy) reguluje metabolizm tłuszczu w organizmie. Oddziałuje bezpośrednio na komórki tłuszczu, nerek, trzustki i mięśni, łagodząc stan zapalny i zapobiegając nowotworom. Naukowcy wierzą, że kurkumina jest w stanie odwrócić oporność na insulinę, wysoki poziom cukru i cholesterolu we krwi, a także inne objawy wynikające z cukrzycy.